Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před 74 lety skončila II. světová válka. Česko slaví

311. československá bombardovací peruť RAF (№ 311 (Czechoslovak) Bomber Squadron)
311. československá bombardovací peruť RAF (№ 311 (Czechoslovak) Bomber Squadron)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Na několika místech v Česku si dnes lidé připomenou 74. výročí konce druhé světové války v Evropě. U Národního památníku v Praze na Vítkově se tradičně sejdou představitelé státu a armády, prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenuje nové generály. Den vítězství se slaví i v dalších evropských zemích.

Vojáci, veteráni i politici položí dopoledne před památníkem na Vítkově věnce. Piety se zúčastní vedle Zemana ministr obrany Lubomír Metnar, náčelník generálního štábu Aleš Opata, předseda Senátu Jaroslav Kubera nebo pražský primátor Zdeněk Hřib.

Zeman odpoledne jmenuje nové generály, povýšit by mohl například policejního ředitele Jana Švejdara či generálního ředitele celníků Milana Poulíčka. Vláda navrhla i povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky a zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Petra Procházky, oba prezident v minulosti povýšit odmítl. Zeman koncem dubna uvedl, že Procházku zřejmě povýší, Koudelku znovu ne.

Na výročí konce války lidé zavzpomínají také například na pražském Klárově nebo na Vítězném náměstí. Oběti války si připomenou i v Liberci, kde ráno zástupci města uctí památku padlých na vojenském hřbitově v Ruprechticích. Představitelé Jihomoravského kraje a města Brna se sejdou v Kounicových kolejích v Brně, které za druhé světové války sloužily jako vězení desítek tisíc českých vlastenců, odbojářů a vysokoškolských učitelů. Vzpomínkové akty se uskuteční i v dalších městech.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti německým nacistům ve válce na západní i východní frontě.

Témata:  osvobození ČSR II. světová válka Československo 311. československá bombardovací peruť RAF

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy