reklama

Jaroslav Foldyna ne od pondělí označován za kolaboranta. Může za to akce na Olšanských hřbitovech, kde se setkal s Nočními vlky.

Stejným slovem ho od tohoto dne častovali politici i obyčejní lidé na sociálních sítích. Nově se mezi ně zařadil i starosta pražských Řeporyjí, bývalý bulvární novinář Pavel Novotný.

„Kolaborant (z neskorolatinského collaborare) je osoba spolupracujúca s vojenským nepriateľom, okupačnou mocou, prípadne s politickým nepriateľom proti záujmom vlastnej krajiny/politickej skupiny. Činnosť kolaboranta sa nazýva kolaborácia alebo kolaborantství,“ citoval Novotný slovenskou definici slova.

Příspěvek pak doplnil Foldynovou fotografií z akce, na níž sociálnědemokratický poslanec drží v rukou lízátka. Jeho stranický kolega Petr Dolínek se ale Foldyny zastal. Účast na akci Nočních vlků označil za jeho soukromou aktivitu.

Debata pod twitterovým příspěvkem ale pokračovala. „Bude v pekle v kotli s Ovarem, Quislingem a Čurdou,“ napsal Novotný. V reakci na to jeden z diskutujících, navrhl, že by se v Česku mohlo pro takové lidi ujmout označení „Ty Foldyno“. „Nezlobte se, jsem znám občasnými vulgaritami, ale “ty Foldyno!”… Takovou sprostotu bych nevyslovil!“ uzavřel toto téma Novotný.

Nejde přitom o jedinou hádku, při níž si oba vjeli do vlasů. "Dnes uplynulo 100 let od tragické smrti Milana R. Štefánika ve věku 38let. + 4. května 1919," napsal Foldyna na twitter před pár dny. "Pane Foldyno, jste kolaborantská svině," okomentoval to Novotný. I na to si ale došlápli. 

"Neboj hňupe on ty to jednou někdo spočítá. Jako bulvárnímu hovado jsi už soud měl a pěkně jsi ho projel. Je jen škoda, že jsi to neplatil ze svého," napsal mu v reakci jeden z dalších diskutujících.