reklama

Jaroslav Foldyna je znám svým pozitivním vztahem k ruskému motokářskému gangu jehož akcí se účastní. Přestože mají motorkáři špatnou pověst a také se jedná o propagátory ruského prezidenta Vladimíra Putina. Pro řadu lidi je chování poslance Foldyny podlézavostí směrem k zahraniční mocnosti a řada lidí ho v internetových diskuzích označila za kolaboranta.

Do čela kritiků Jaroslava Foldyny se postavil starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. "Kolaborant (z neskorolatinského collaborare) je osoba spolupracujúca s vojenským nepriateľom, okupačnou mocou, prípadne s politickým nepriateľom proti záujmom vlastnej krajiny/politickej skupiny. Činnosť kolaboranta sa nazýva kolaborácia alebo kolaborantstvo," citoval u fotky Jaroslava Foldyny s lízátky na akci Nočních vlků Novotný slovenskou wikipedii.

Následně ještě přitvrdil, v diskuzi na sociálních sítích označil Foldynu opravdu tvrdým výrazem. "Pane Foldyno jste kolaborantská svině," napsal komunální politik a bývalý bulvární novinář.

Na výhradu jednoho z diskutujících, že takoví jsou všichni politici Novotný reagoval dosti překvapivě. "To je nesmysl, většina politiků jsou slušní lidé na svých místech," napsal Novotný i navzdory špatné pověsti politické profese. Na dotaz o koho se jedná schválně vybral politiky mimo ODS, "Není problém: Ivan Bartoš, Dominik Feri, Miloslav Kalousek," vyjmenoval opoziční poslance Pavel Novotný.

ČSSD se od chování Jaroslava Foldyny distancovala. Poslanec Petr Dolinek (ČSSD) označil Foldynův příklon k Nočním vlkům za jeho soukromou aktivitu, která s oficiální politikou stany nemá vůbec nic společného.

Jaroslav Foldyna záhy zareagoval. Rovněž k fotce Novotného přidal komentář, "Už se těším. Vystřelím tě z kecek, tlusťochu," uvedl na svém facebookovém profilu Foldyna.