reklama

Slovenský stát přijal rozhodnutí, že na část listnatých lesů Slovenska bude shazován chemický posyp. Použity by měly být tzv. práškovací letadla, které již řadu let nejsou používány.

Práškovat by se lesy měli kvůli přemnoženým bekyním velkohlavým, jejíž larvy požírají listy slovenských dubů.

Postřik však může být nebezpečný pro některé chráněné druhy živočichů, vzhledem k plánům na plošné práškování. "Některé studie ukazují, že postřik jednoznačně zkracuje život včel. Zároveň nemáme důkazy o přemnožení (bekyní velkohlavých)," uvedl ředitel Ústavu zoologie SAV Dušan Žitňan.

Nebezpečný může být i pro lidi žijící v blízkosti práškování. "Přípravek je považovaný za dráždivý. Není ho možné použit letecky, bez toho aby byli zasaženi i obyvatelé," uvedl Karol Kalinský z organizace My sme les.

„V minulém roce jsme měli možnost vidět, jak Lesy SR podepsaly rámcovou smlouvu se společností Agrofert na nákup v hodnotě více než 7 milionů eur na čtyři roky,“ dodal Kalinský a upozornil, že v celé problematice figuruje Babišova firma.

Tiskový mluvčí Lesů SR Pavel Machava uvedl, že se jedná o biologickou látku, která byla vybrána s ohledem na její bezpečnost. "Jde o biologický přípravek, který se běžně používá v polnohospodářství a dokonce má atributy ekologického polnohospodářství."

V Evropské unii je letecké práškování lesů zakázáno od roku 2009, což je další překážkou k tomu, aby Lesy SR prostřednictvím firem Agrofertu mohly k práškování přistoupit.