reklama

Babiš měl v plánu do města přijet 18. května, tedy týden před volbami do europarlamentu, kdy se ve městě konají hojně navštěvované Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové, jichž je město spolupořadatelem, poukazuje server Echo24. Na tuto politický aspekt návštěvy premiéry poukázal Radek Tesař, který na oficiálním městském webu vyjádřil odpor vůči Babišově přítomnosti.

„„Bez ohledu na to, kdo preferuje jakoukoliv politickou stranu si myslím, že by trestně stíhaný člověk s velice nejasnou minulostí, byť je to premiér země, neměl dostat k dispozici veřejný prostor, který chce očividně využít/zneužít? pro předvolební mítink, nebo kampaň (slovo, které často používá ) své strany. Lze totiž podle volebních preferencí v Litomyšli očekávat, že účast na standardním předvolebním mítinku by nebyla taková, jako na zmíněných slavnostech,“ napsal na oficiální městský web Radek Tesař.

Na jeho výzvu, aby město premiéra nepřijalo, odpověděl v úterý večer starosta města zvolený za hnutí Generace 89. V odpovědi, ve které cituje z mailu zaslaného organizátorovi premiérovy návštěvy ve města, krajskému zastupiteli a poslanci ANO Jaroslavu Kytýrovi, uvádí, že Litomyšl je historicky konzervativní, pravicové a tedy velmi „protibabišovské“ a i „protizemanovské město“.

„Proto se trochu bojím, že se návštěva pana premiéra - a obzvlášť v této dost rozjitřené době - setká s velkou nevolí veřejnosti, máme ohlášené i demonstrace. Já osobně to vnímám tak, že z titulu své funkce se s premiérem ČR sejít mám, byť i mé politické názory jsou jiné, ale organizátoři vyjádřili velkou obavu o odliv místních sponzorů a poškození celé akce,“ napsal Brýdl, který se obává, že by návštěva by se mohla obrátit proti slavnostem samotným.

Koordinátor z hnutí ANO mu odpověděl, že děkuje za „vstřícnost a nadhled“. „ Chápeme aktuální nálady ve společnosti a rozhodně nechceme způsobit narušení Vaší akce či přidělat Vám problémy. Pan premiér do Litomyšle nepřijede a snad budou jiné příležitosti k jeho seznámení s Vaším krásným městem."

Ke kauze se vyjádřila i pardubická organizace hnutí ANO. „Byli jsme to my, kdo panu premiérovi nabídl, že může jet do právě do Litomyšle. Zájem o setkání měl i pan starosta," řekla TN.cz krajská manažerka ANO Jiřina Klčová.

Brýdl v odpovědi Tesařovi napsal, že považuje za důležité ochránit celou slavnost od „politických šarvátek“. „ Myslím, že pan premiér udělal správné rozhodnutí, a na Gastroslavnosti tedy nedorazí vůbec. Naprosto s Vámi souhlasím v tom, že naše oblíbené Gastroslavnosti by neměly být zneužity pro předvolební agitaci - nejenom hnutím ANO, ale i dalšími stranami kandidujícími do EP. Zároveň jsem považoval za svou povinnost upozornit, že většina Litomyšlanů nepatří mezi voliče ANO a dají se očekávat různé formy občanských protestů.“