Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek pořádně překvapil: Marie Benešová byla nestranická a nezávislá, řekl poslanec

Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09 (25.11.2017).
Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na nově jmenovanou ministryni spravedlnosti se vrhla vlna kritiky a dokonce byla zorganizována proti jejímu jmenování řada demonstrací. Kromě podpory Hradu se ji však zastal i současný opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Marie Benešová se těší z velmi dobrých vztahů s prezidentem Milošem Zemanem, což potvrdilo mimo jiné i familiérní chování Zemana k Benešové během jejího jmenování do funkce na Hradě. Poprvé se stala ministryní spravedlnosti v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou instaloval právě Zeman a která vládla v demisi bez podpory poslanecké sněmovny.

Vazby na prezidenta by demonstrantům ani tolik nevadily, jako výroky Benešové, které měly marginalizovat trestní stíhání předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí Hnízdo. Její jmenování vzbuzuje určité otázky, obzvláště pokud proběhlo v době, kdy bylo v případu podezření z dotačního podvodu ukončeno policejní vyšetřování a případ byl předat státnímu zastupitelství.

Benešová navíc prohlásila, že uvažuje o restrukturalizace soustavy státních zastupitelství, s cílem zrušit vrchní státní zastupitelství.

Že se těší podpory předsedy vlády a prezidenta tak není žádný div, ale podpořil ji i hlasitý vládní kritik Miroslav Kalousek. Jen v poněkud jiném kontextu. V rozhovoru z roku 2005 pro radiožurnál hovořil o Marii Benešové s velkým respektem a k jejímu tehdejšímu odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně řekl:

"Je to hrubá chyba těch, kteří hlasovali pro její odvolání. Celá ta kauza je velmi nešťastná a my jsme přesvědčeni, věrohodné důvody neexistují. Že ať už byly zveřejněny důvody jakékoliv, tak o těch skutečných se bude spekulovat a že to nemůže posloužit důvěryhodnosti vlády. Marie Benešová byla nestranická, nezávislá, byl to velmi pevný bod v trestním řádu."

Zajímavou souvislostí je také to, že se Miroslav Kalousek nezúčastnil žádné z posledních protivládních demonstrací požadující odvolání Marie Benešové z pozice ministryně spravedlnosti. I když se v poslední době účastnil protivládních demonstrací pravidelně.

Témata:  Miroslav Kalousek Marie Benešová Ministerstvo spravedlnosti ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy