Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek pořádně překvapil: Marie Benešová byla nestranická a nezávislá, řekl poslanec

Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09 (25.11.2017).
Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na nově jmenovanou ministryni spravedlnosti se vrhla vlna kritiky a dokonce byla zorganizována proti jejímu jmenování řada demonstrací. Kromě podpory Hradu se ji však zastal i současný opoziční poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09).

Marie Benešová se těší z velmi dobrých vztahů s prezidentem Milošem Zemanem, což potvrdilo mimo jiné i familiérní chování Zemana k Benešové během jejího jmenování do funkce na Hradě. Poprvé se stala ministryní spravedlnosti v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou instaloval právě Zeman a která vládla v demisi bez podpory poslanecké sněmovny.

Vazby na prezidenta by demonstrantům ani tolik nevadily, jako výroky Benešové, které měly marginalizovat trestní stíhání předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí Hnízdo. Její jmenování vzbuzuje určité otázky, obzvláště pokud proběhlo v době, kdy bylo v případu podezření z dotačního podvodu ukončeno policejní vyšetřování a případ byl předat státnímu zastupitelství.

Benešová navíc prohlásila, že uvažuje o restrukturalizace soustavy státních zastupitelství, s cílem zrušit vrchní státní zastupitelství.

Že se těší podpory předsedy vlády a prezidenta tak není žádný div, ale podpořil ji i hlasitý vládní kritik Miroslav Kalousek. Jen v poněkud jiném kontextu. V rozhovoru z roku 2005 pro radiožurnál hovořil o Marii Benešové s velkým respektem a k jejímu tehdejšímu odvolání z funkce nejvyšší státní zástupkyně řekl:

"Je to hrubá chyba těch, kteří hlasovali pro její odvolání. Celá ta kauza je velmi nešťastná a my jsme přesvědčeni, věrohodné důvody neexistují. Že ať už byly zveřejněny důvody jakékoliv, tak o těch skutečných se bude spekulovat a že to nemůže posloužit důvěryhodnosti vlády. Marie Benešová byla nestranická, nezávislá, byl to velmi pevný bod v trestním řádu."

Zajímavou souvislostí je také to, že se Miroslav Kalousek nezúčastnil žádné z posledních protivládních demonstrací požadující odvolání Marie Benešové z pozice ministryně spravedlnosti. I když se v poslední době účastnil protivládních demonstrací pravidelně.

Témata:  Miroslav Kalousek Marie Benešová Ministerstvo spravedlnosti ČR Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy