Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Únor 1948 Jiřího Ovčáčka? Mluvčí jen kroutí realitu, tvrdí Wollner

Prahou prošla demonstrace proti Babišovi
Prahou prošla demonstrace proti Babišovi
Foto: Petr Čepela / INCORP images

Známý novinář na sociálních sítích okomentoval názory mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. Prezidentský mluvčí rád prezentuje svoje názory, které se týkají například i k nedávným demonstracím, podle Wollnera mluvčí Ovčáček rád "kroutí realitu".

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček označil demonstrace, které kritizovaly premiéra Andreje Babiše (ANO) a nově jmenovanou ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, za podobné těm, které podpořily komunistický puč v roce 1948. V  čem přesně spočívala podobnost s tehdejšími dělnickými podporovateli komunistické strany neuvedl.

Staroměstské náměstí, únor 1948. Podobnost není čistě náhodná. #Milionchvileknenavisti pic.twitter.com/6jMD6bdvrH

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) May 7, 2019

V jiných případech se však Jiří Ovčáček na hlas lidu rád odvolává. Například v případě počtu voličů prezidenta. Opakovaně uvedl číslovku 2 853 390 voličů Miloše Zemana. Právě na voliče prezidenta prezidenta se mluvčí často odkazuje, pokud dojde ke kritice některého z kontroverzních kroků prezidenta, i když se nejedná o drtivou většinu z 10, 5 miliónů obyvatel České republiky.

Dvojího přístupu k hlasu lidu si povšiml i uznávaný novinář České televize Marek Wollner.Když demonstrují příznivci SPD, je to hlas lidu, když se protestuje kvůli obavám před změnami v justici, je to únor 1948. Mluvčí Ovčáček opět baví kroucením reality," napsal na Facebooku Wollner. 

Novinář si také připoměl angažmá Ovčáčka v komunistickém tisku. Jeho metody mu připoměly jednostranou demagogii minulého režimu.

"Lid je podle něj jen takové shromáždění, které podporuje Hrad a moc; ostatní jsou nepřátelé a připravují puč. Definice, která má s komunismem tolik společného, kolik s ním má společného redaktor komunistických Haló novin - toho času v hradních službách," napsal Wollner. Připoměl tek, že komunistickou terminologií hradní mluvčí často používá.

Témata:  Jiří Ovčáček Marek Wollner demonstrace demonstrace proti Babišovi (6. 5. 2019)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.