Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zesměšnit Jiřího Ovčáčka? Před volbami se to straně povedlo

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

V rámci voleb do Evropského parlamentu představily Spojenci pro Evropu svůj volební klip, který čerpá ze známé scény z filmu Pelíšky. Volební uskupení je splupracující platformou stran TOP 09, STAN s podporou zelených a liberálně ekologických uskupení.

V klipu hraje svou původní roli z 20 let starého snímku herečka Eva Holubová. "Rozšířil se nám tady takový nešvar, děti používají nesmyslná slovíčka, obzvláště jedno: Brexit," říká herečka s typickou dikcí a píše termín, který se vžil pro snahu Velké Británie odejít z Evropské unie.

Ve třídě pak sedí politici stran a poslanci, které jsou členy volebního uskupení. Například europoslanec obhajující mandát Jiří Pospíšil (předseda TOP 09) nebo poslanec Petr Gazdík (místopředseda STAN). 

Do třídy následně vstupuje postava ztvárněná zesnulým Jiřím Kodetem, kterou tentokrát hraje Jan Hrušinský a hledá "proevropskou třídu".

 Následně pak ztvární největší provokaci klipu. Během parafráze na známou scénu na chodbě, kdy odbojář Jindřich přetáhne holí komunistu Sašu (Jaroslav Dušek), tentokrát Jan Hrušinský přetáhne holí postavu nápadně připomínající hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka místo odpovědi na otázku: "Hledáš něco, soudruhu?"

Zajímavostí z natáčení původního filmu je, že přetáhnutí holí se ve scénáři původně nevyskytovalo a bylo vymyšleno až během natáčení. Zatímco je viditelné, že v klipu postava mluvčího Ovčáčka holí zasažena nebyla, tak Jaroslav Dušek si po natáčení scény odnesl modřinu na několi dní.

Pelíškovský klip pro volby do EP jsem sice nenatočil, ale jako přesvědčený eurohujer ho tu velice rád sdílím: https://t.co/VdQeQOxBvW

— Jan Hřebejk (@JanHrebejk) May 5, 2019

Klip také okamžitě zaregistroval tvůrce geniálního filmu Jan Hřebejk. "Pelíškovský klip pro volby do EP jsem sice nenatočil, ale jako přesvědčený eurohujer ho tu velice rád sdílím," napsal na sociální síti Twitter a dodal, "souhlasím a podepisují v plném rozsahu!" uvedl úspěšný režisér.

Klip zaznamenal veliký úspěch, jen několik hodin po jeho zveřejnění jej vidělo přes 100 tisíc diváků na sociálních sítích.

Témata:  TOP 09 a Starostové Jiří Pospíšil Petr Gazdík Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy