reklama

Zeman na dotaz o Koudelkovi připomněl, že vláda sice navrhuje, kdo by měl být jmenován, samotné jmenování je ovšem v pravomoci prezidenta. „To je dělba rolí a vzájemně bychom si do toho neměli zasahovat,“ zdůraznil Zeman, který v minulosti lidi z BIS označil za „čučkaře“. 

Koudelka je přitom uznávaný i v zahraničí, počátkem března v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) převzal ocenění za zahraniční spolupráci. Navíc se šéf české BIS osobně setkal s ředitelkou CIA Ginou Haspelovou.

Ani to ale podle Zemana není důvod, proč vzít Koudelku na milost. „CIA je americká zpravodajská služba, která svého času oznámila, že v Iráku jsou zbraně hromadného ničení,“ připomněl s tím, že tato falešná informace způsobila mnoho mnoha lidských tragédií. „Nemám rád, když zpravodajská služba politizuje a ideologizuje, což BIS v řadě případů dělá,“ vysvětloval prezident na televizi Barrandov.

Koudelka například na začátku května na sněmovním semináři nazvaném Evropské volby v kontextu hybridních hrozeb uvedl, že Rusko je hlavním státním aktérem pokusů ovlivnit volby. Konečným výsledkem těchto snah má podle něj být ochromení nebo aspoň ohrožení obranyschopnosti Evropské unie a Evropy jako takové.

Těmto slovům se ale Zeman vysmál. „Ach bože, bože. Jak si představujete to ovlivnění?“ kroutil nevěřícně hlavou Zeman. „To k vám někdo přijde a řekne: volte toho a toho? Je to normální fake news, normální drb. A pokud se tento drb na různých konferencích předvádí, tak odpovědí je třeba neudělení hodnosti generála,“ rozčilovala se hlava státu.

Zeman se také zlobí, že se pozornost zaměřila na Koudelku a jeho nejmenování, zatímco fakt, že udělil šestadevadesátiletému generálovi Emilu Bočkovi nejvyšší vojenskou hodnost – armádního generála ve výslužbě, zůstal bez povšimnutí.

Sám Koudelka své nejmenování generálem okomentoval například prostřednictvím twitteru. „Ředitel BIS: Vážím si toho, že mě vláda, jako kolektivní orgán, už potřetí navrhla na povýšení. Je to ocenění práce celé BIS. Je to pro nás důležitý signál, abychom s ještě větším úsilím pokračovali v ochraně ČR i jejich občanů. Povýšeným do generálské hodnosti upřímně blahopřeji,“ uvádí se na profilu BIS.

Ještě ve středu se Koudelky zastal například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „V dnešní sváteční den, kdy jsou příslušníci bezpečnostních sborů povyšováni do generálských hodností, chci upřímně poděkovat plk. Koudelkovi. Vážím si toho, že v čele @biscz stojí plukovník, který slouží své vlasti a ne generál, který slouží Kremlu a jeho pohůnkům na Hradě,“ rýpnul si Kalousek.