reklama

Moderátor sledovaného politického diskuzního pořadu se dotázal předsedy ČSSD Jana Hamáčka, jestli ví, že odvolaný ředitel Národní galerie Jiří Fajt dostal dopis od nově dosazeného ředitele Ivana Morávka. Součástí dopisu byla nabídka přijmout pozici finančního ředitele instituce nebo kurátora sbírky moderního a současného umění. "Je kompetentní ministr Staněk a nový ředitel Národní galerie, když nabízí pozici finančního ředitele, člověku, který byl z funkce odvolán pro špatné finanční řízení instituce?" 

Ministra vnitra Hamáčka otázka zaskočila. "Dopis vidím poprvé. Otevřeně říkám, že mě to překvapilo, nabídnout takovouto pozici člověku s takovýmito problémy. Podle mě je to manažerská chyba, nevím, jestli musel Morávek nabídnout všechna volná místa v rámci tohoto ústavu," uvedl zaskočený předseda ČSSD.

Jan Hamáček také uvedl, že chce, aby ministr Staněk připravil transparentní výběrové řízení, na pozici ředitele Národní galerie.

"Než se naplno rozjede další hysterická vlna odstartovaná dnes Václavem Moravcem a ČT proti ministrovi kultury, podívejte se, co říká zákoník práce. Je to právně podstatné, stejně jako fakt, že nabídnuty byly 2 pracovní pozice, media zdurazňují jen jednu z nich ... pan Fajt zjevně nabídku nepřijal, tedy je již zcela právně irelevantní a zpětné použití této informace bez jasného vysvětlení kontextu a souvislostí je z Kavčích hor nehoráznost. Prostě kampaň pokračuje, odmítám, aby to bylo i za moje peníze jako koncesionáře na obrazovce veřejnoprávní ČT," napsal na Facebooku Michal Hašek. 

Je otázkou, jestli se Michal Hašek na diskuzní pořad díval. Václav Moravec totiž v pořadu jasně uvedl, že mu pozice byly nabídnuty v souladu se zákoníkem práce stejně, jak píše na sociální síti bývalý místopředseda ČSSD Hašek. 

„V zákoně je uvedeno, že zaměstnanci má nabídnout pozici, která odpovídá zdravotními stavu a kvalifikaci. Pokud má více volných pozic, je na rozhodnutí zaměstnavatele, kterou mu nabídne. Sám musí rozhodnout, která by pro něj byla nejvhodnější,“ uvedl pro iROZHLAS Jaroslav Stránský z katedry pracovního práva a sociálního zabezpečení Masarykovy univerzity v Brně.

Pracovní nabídku na post finančního ředitele tudíž Fajt dostat nemusel a podle slov Jana Hamáčka ani neměl. Kontext tak zatajil spíše Michal Hašek.

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, přítomný v televizní diskuzi připoměl, že odvolaný ředitel Fajt byl v konfliktu z Hradem, tudíž by se nedivil, kdyby byl Fajt odvolán kvůli tlaku prezidentské kanceláře.