Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku dál řádí spalničky: Počet nakažených prudce stoupá

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

V Česku přibylo za týden dalších 19 případů spalniček, méně než minule. Nejvíc nových případů bylo v Praze a ve Středočeském a Moravskoslezském kraji. Letos spalničkami onemocnělo 523 lidí. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví. Za celý loňský rok bylo 203 nemocných. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které vyžaduje karanténu pacienta a vyšetření lidí v jeho okolí.

V 19. kalendářním týdnu lékaři nahlásili 19 nových případů, z nichž devět bylo v Praze, čtyři v Moravskoslezském a tři ve Středočeském kraji. Po jednom novém případu se objevilo na Liberecku, Zlínsku a Pardubicku.

Nemoc se šíří kapénkami, od nakažení se projeví za jeden až tři týdny. Při léčbě je povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po sedm dní od objevení vyrážky. Vyšetření musejí být všichni, kdo se s nemocným potkali.

Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Kdo spalničky prodělal, zůstává proti nemoci imunní celoživotně. Nemoc se v populaci nešíří, pokud je očkovaných 95 procent populace, což Česko dosáhlo naposledy před pěti lety. Povinné je očkování dětí mezi 13. a 18. měsícem věku a přeočkování v pěti až šesti letech. Někteří rodiče ale očkování odmítají nebo odkládají, jejich děti pak nesmějí do školky či na tábory. Do školy pak ale přijaté být musí. Očkování z dětství zejména u dnešních čtyřicátníků, kteří dostali jen jednu dávku, může už být vyvanulé. Zdravotní pojišťovny proto přispívají na přeočkování.

Témata:  Spalničky Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy