reklama

"Očekávám i úspory, ne v řádech miliard, nejsem naivní," uvedla. S Maláčovou hovořila v pátek, nedělní vystoupení ČSSD přičítá předvolební atmosféře, která "může být pro někoho náročná na nervy".

Schillerová zopakovala, že stejně jako ČSSD počítá hnutí ANO s navýšením rodičovského příspěvku o 80.000 na 300.000 korun. "Bavíme se o tom, jak bude platit zpětně," připomenula, že na zvýšený příspěvek by po kritice návrhu, aby přidáno dostali jen rodiče nově narozených, měli dosáhnout všichni, kteří nyní příspěvek pobírají.

ČSSD vládě za týden navrhne, aby zvýšený rodičovský příspěvek dostaly všechny rodiny, které ho budou k 1. lednu 2020 pobírat. Budou ho čerpat podle věku dítěte, důležité také bude nastavení rodičovského příspěvku. Větší šanci na maximální vyčerpání příspěvku budou mít podle Maláčové rodiny s mladším dítětem. Sociální demokracie původně požadovala zvýšení příspěvku pro všechny, bez ohledu na to, zda už rodičovský příspěvek vyčerpali. Nový návrh Maláčová označila za ústupek.

Zvýšení rodičovské slíbila Babišova vláda v programovém prohlášení. Původně chtěla koalice zvednout dávku všem. V březnu se ale kvůli zpomalování ekonomiky a úsporám v rozpočtu dohodla na tom, že by víc měli dostat od ledna jen rodiče novorozenců. Po kritice obě koaliční strany začaly hovořit o změně dohody. Ke konkrétní podobě ale dosud nedospěly.

Maláčová už minulé pondělí řekla, že koalice má nejvyšší čas na to, aby nalezla na podobě zvýšení rodičovského příspěvku dohodu. Jinak podle ní nebude jistota, že se opatření podaří prosadit včas bez zrychleného legislativního procesu ve Sněmovně. Schillerová nevidí ve Sněmovně velký problém, i opozice podle ní chce, aby byl příspěvek navýšen.

Podle Maláčové budou rozpočtové dopady 8,6 miliardy korun. Peníze by vyčlenila z digitální daně a z navrhované sektorové bankovní daně. Schillerová ji dnes ale znovu odmítla jako přílišnou zátěž pro ekonomiku země. Návrh digitální daně naopak hodlá poslat do legislativního procesu na konci května.