reklama

Demonstrace, které se uskutečnily v posledních dvou týdnech a dnes budou pokračovat v Praze, Brně a dalších městech, jsou podle Babiše "normální" kampaní. "Považuji to za divadlo. Demonstrace jsou načasované před eurovolbami, aby se naši političtí oponenti snažili burcovat voliče," uvedl Babiš.

Demonstranti se dnes v Praze sejdou na Staroměstském náměstí v 18:30. Před dvěma týdny ho zaplnili zhruba ze tří čtvrtin, minulé pondělí byla účast podle organizátorů ještě vyšší. Podporovatelé protestu tvrdí, že Benešová dva roky zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. Její jmenování krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo označují za možný "největší zásah do justiční moci od listopadu 1989".

Kritizují také to, že ministryně uvažuje o zúžení justiční soustavy z nynějších čtyř na tři stupně. Benešová uvedla, že chce pro zúžení připravit podklady, rozhodovat o něm ale nebude. Babiš v této souvislosti kritizoval Pospíšila. "Byl ministrem spravedlnosti za ODS a navrhoval to, co teď vyjádřila paní Benešová jako nějakou myšlenku. Takže on jde na 'Staromák' a veřejně protestuje proti tomu, co sám navrhoval," podivil se předseda vlády.