reklama

Demonstrace za nezávislost justice v Česku pokračují už třetí týden. Účast na té zatím poslední byla podle fotografií z věže Staroměstské radnice vyšší než před týdnem. Tehdy podle organizátorů přišlo přes 20 tisíc lidí.

Protestující požadují demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a jmenování nezávislého ministra. Obávají se totiž zásahů do justice v době, kdy policie podala návrh na obžalobu premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Ovčáček už před pár dny demonstrace přirovnal k roku 1948. V této rétorice pokračuje i teď. „Ulici se prostě neustupuje. Tohle není rok 1948,“ hlásal mluvčí Hradu v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

V komentářích ale pokračoval i na sociálních sítích. „‪Nejpikantnější je pozorovat slovní orgasmy aktivistických novinářů na sociálních sítích z předvolební kampaně Milion chvilek nenávisti. Oni už si ani nehrají na nezávislé. A zase to prohrají. Tohle fakt není únor 1948!‬“ hlásá mluvčí prezidenta.

„‪Vox populi:‬ Na náměstí se sejít dokáží. U volebních uren už nikoliv.‬ Naopak, schází se i u voleb, ale v podobném počtu,“ rýpnul si Ovčáček. Už minulý týden poukázal na počet demonstrantů a na to, kolik lidí volilo ve druhém kole prezidentské volby Miloše Zemana.

„‪Teď už je jasné, proč Evropská unie varovala před dezinformačními pokusy manipulovat s veřejností před volbami do Evropského parlamentu.‬ Bylo to varování před Milionem chvilek nenávisti!‬“ je přesvědčen Jiří Ovčáček.