reklama

Klaus mladší se naváží do České televize a jejího vedení. „Domnívám, že třeba ředitele státní televize má jmenovat ministr kultury (a to fakt nejsem třeba fanoušek současného pana ministra Staňka) a nemají se zřizovat jakési složité Rady, jejichž členy většinou nikdo nezná. Tito bezejmenní členové jsou mimo jiné daleko snadněji ovlivnitelní a zkorumpovatelní než ministr,.“ tvrdí politik v komentáři pro Novinky.cz.

Právě ministr je podle něj pod větším dohledem. „Ten by si musel dát setsakra pozor, aby ředitelem televize jmenoval skutečnou osobnost a nikoli nějakého kamaráda nebo spolustraníka, protože veřejná kontrola ministra je prostě vysoká,“ je přesvědčen.

Podle něj je Česká televize televizí státní a tak by ji měl stát ovládat. Slovo „veřejnoprávní“ je prý jen marketingová floskule. „Stejně jako třeba Národní galerie je státní a nikoli veřejnoprávní, a jest proto logicky ovládaná ministerstvem kultury. Zda dobře, či špatně je jiná otázka. Pokud by chtěl stát televizi privatizovat (nejsem pro), tak ji má za desítky miliard korun prodat nějakému kapitalistovi – je však zcela vyloučeno ji privatizovat zadarmo a potichu jen jistým zájmovým skupinám,“ je přesvědčen poslanec.

A právě o to se podle něj teď někdo snaží. Zmiňuje petici „Braňme média veřejné služby“, o které se v pátek v Senátu mluvilo a která varuje před útoky „některých našich ústavních činitelů a jejich příznivců na novináře“. Klaus ovšem poukazuje, že autoři petice se v minulosti snažili prosadit návrh, aby právo nominovat do televizní rady mělo jen několik vybraných organizací či zájmových skupin s nějakou vazbou na televizi. „Totální konflikt zájmů a de facto privatizace televize (hospodařící s miliardami korun) několika partám zevnitř,“ odplivl si Klaus.

Navíc se zastal nově zvoleného člena televizní rady a spolupracovníka svého otce Václava Klause Ladislava Jakla. Ten se nechal slyšet, že „stát nemá vařit pivo, péct rohlíky ani vysílat“. „A co má být? Zaprvé to není žádná hloupost – nemáme například ani státní noviny, ani státní internetový zpravodajský portál, ani státní sociální síť „Veřejnoprávní Instagram“ - a žijeme,“ rýpnul si Klaus.

„Zadruhé jde o jednoho ze třinácti radních a jsem přesvědčen, že podobné názory zastává více než 1/13 české veřejnosti. Proč by neměla být zastoupena?" dodal na závěr