reklama

Odvolání ministra kultury Antonína Staňka žádají zástupci Asociace producentů v audiovizi, Asociace režisérů a scenáristů a Česká filmová a televizní akademie. Předsedovi ČSSD a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi už kvůli tomu poslali otevřený dopis. Staňkovi vytýkají odvolání ředitelů Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa.

Petici proti ministrovi podepsaly už tisíce Čechů. Hamáček však nejen v nedělních Otázkách Václava Moravce oznamoval, že vyhazov Staňka z kabinetu není na pořadu dne. Argumentuje tím, že na základě dokumentů, které má k dispozici, udělal ministr to, co musel.

Jenže tím to zřejmě nekončí. Podle MF Dnes si už na Staňkovo křeslo dělá zálusk místopředseda ČSSD Roman Onderka, který ministra kultury v posledních dnech opakovaně kritizoval. „Předseda není typ, co by před volbami ohlašoval výměny ministrů. Ale ministr Staněk má problém dlouhodobě a balí se to jako sněhová koule. Pokud nějak velmi rychle nenapraví dojem, asi to bude tak, že ho po volbách do Evropského parlamentu předseda přesvědčí, aby odešel sám,“ cituje deník jednoho z členů ČSSD.  

Onderka v neděli v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že by odvolání Staňka zvažoval. A tím některé své kolegy údajně vytočil. „Dost nás tím naštval, jestli si chtěl říct o post ministra kultury, mohl to udělat jinak,“ zlobil se na Onderku jeden ze spojenců Hamáčka.

Sám Onderka se ale dušuje, že by si takto o křeslo ve vládě neřekl. Kdyby o něj stál, hledal by si prý do vlády jinou cestu. „Ten, kdo vám to řekl, je asi hloupý. Kdybych chtěl být ministrem, tak to nedělám takhle,“ zlobí se místopředseda ČSSD.