reklama

Ovčáček opakovaně přirovnal demonstrace k roku 1948. V této rétorice pokračuje i teď. „Ulici se prostě neustupuje. Tohle není rok 1948,“ hlásal mluvčí Hradu v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Podobně se vyjadřoval i na sociálních sítích.

Iniciativu Milion chvilek pro demokracii, která protesty proti ministryni spravedlnosti Marii Benešové a premiérovi Andreji Babišovi pořádá, pak hradní mluvčí překřtil na „Milion chvilek nenávisti“.

Jeho vyjadřování se ovšem nelíbí lidovci Danielu Hermanovi. „Tak 'v demokracii se prý náměstí neustupuje', řekl jeden nikým nevolený nižší státní úředník,“ rýpnul si politik na sociálních sítích.

Ovčáčkovi proto poslal důrazný vzkaz. „Demokracie je přitom založená na vzájemné komunikaci a dialogu, nikoli na aroganci moci. To ale tento pán a mnozí další, kteří se za ní schovávají, asi ani netuší...“ dodal Herman,

Herman měl s Hradem špatné vztahy už v době, kdy působil jako ministr kultury. V říjnu 2016 například uvedl, že ho Hrad předem vyzýval ke zrušení plánované schůzky s dalajlámou, jinak prý prezident Miloš Zeman neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Brady, pamětník holocaustu a bojovník za lidská práva, nakonec skutečně vyznamenání nedostal.