reklama

Vystrčil na úvodní dotaz moderátorky Daniely Písařovicové, zda tehdejší premiér Petr Nečas neudělal chybu, když se mimo jiné kvůli kauze své současné ženy stáhl z politiky, odpověděl, že podle něj Nečas udělal dobře. A to i přesto, že dnes kabinet vede trestně stíhaný premiér. „Neměl jinou možnost,“ myslí si senátor. Podle výkonné rady ODS prý nebylo možné, aby po policejní razii na úřadu vlády dál zůstal premiérem. Předpokládali prý, že se muselo stát něco opravdu neobvyklého.

Písařovicová se následně zeptala Jermanové, proč stejně nezareagoval i Andrej Babiš (ANO), když je v pozici obviněného a může být v kauze Čapího hnízda obžalován. „To se musíte zeptat jeho,“ odpálkovala ji hejtmanka. „Já si myslím, že od dob Petra Nečase se politika posunula úplně jiným směrem. Asi z toho směru nejsem šťastná ani já, ani moji kolegové. Ale žijeme v době, kdy média vytvářejí pseudokauzy...“ vysvětlovala svůj postoj Jermanová.

„Takže za to můžeme my?“ skočila jí do řeči Písařovicová. „ Ne, já mluvím.. Neříkám vy, vy to berete hned osobně...“ postěžovala si politička hnutí ANO. „Ale vy říkáte média a my pracujeme v audiovizuálním médiu,“ zdůraznila Písařovicová. „já pracuji na kraji a vím, jak některé kauzy vznikají a jakým způsobem je komunikováno. Já to nepaušalizuji, že jsou top všechna média,“ trvala na svém Jermanová. .Myslí tím spíš internetová média či Facebook. „Myslím si, že politika zhrubla. Z politické kultury se stala nekultura napříč politickým spektrem,“ tvrdí.

Hejtmanka se přesto Nečase částečně zastala, ODS podle ní tenkrát byla v koalici, která pro stranu byla složitá. „Měl tam silného partnera. Tím byl Miroslav Kalousek, který byl ministr financí. A kdo pana Kalouska zná, ví, že vyjít s ním není tak úplně jednoduché. Já Petra Nečase z minulosti trochu znám, Je to slušný člověk a je otázka, zda byl dost silný, aby odolal tlaku koaličního partnera,“ tvrdí politička, která v minulosti byla členkou ODS.

„Ale ta kauza přece nevznikla kvůli koaličnímu partnerovi,“ oponovala Písařovicová. „Já si myslím, že je to výsledek toho, jak ta vláda tenkrát nefungovala pod jeho vedením. On tu vládu nevedl, protože byl slušný. Ale v tu chvíli byl slabý jako manažer,“ je přesvědčena hejtmanka.

Pak se dostal ke slovu opět Vystrčil, moderátorka se ho optala, zda se ODS kauzou z roku 2013 dodnes poškozena. Senátor si jen zhluboka vydechnul. „Co mám říct? Když řeknu, že se cítíme poškozeni, tak budu mít na Facebooku spoustu poznámek o tom, jak si to zasloužíme, protože jsme si nakradli jako nikdo jiný,“ posteskl si. On si podle svých slov myslí, že se ODS ode dna odrazila a že je potřeba dívat se dopředu.

Nesouhlasí však s myšlenkou, že Nečas byl svým koaličním partnerem k něčemu donucen. „On měl svůj názor, ale vždycky respektoval i kolektivní vedení, které každá demokratická strana – a nemám na mysli hnutí ANO – má. Tlak na něj byl veliký a on mu nechtěl podlehnout. Ale nakonec tak učinil, protože tak je tomu v normálních demokratických stranách,“ rýpnul si do Jermanové a jejího hnutí senátor.

Dodal prý ale, že kdyby tušil, že po šesti letech budou výsledkem jen podmínečné tresty a podezření z daňových úniků, sám by prý na výkonné radě ODS zřejmě vystupoval jinak. „myslím, že Petr Nečas si prošel peklem, nikomu to nepřeju. Dneska jsou měřítka na vrcholné politiky úplně jiná, ale není tomu tak v ODS,“ dušuje se Vystrčil.

To, že by mohlo dojít k dalšímu zátahu na úřadu vlády, tentokrát kvůli trestně stíhanému Babišovi, se prý Jermanová nebojí. !myslím, že tahle kauza ODS velmi poškodila a poškodilo ji i to, že se kupčilo s mandáty. To všechno víme. A to si myslím, že je důsledek toho, že ODS poklesla tak hluboko, jak klesla. To, že se odrazila ode dna, je asi spekulativní,“ rýpla si do Vystrčila hejtmanka s tím, že o tom, jak to v demokratických stranách funguje a v ANO ne je mantra, kterou poslouchá do nekonečna. „Přijde mi to jako lichý argument. My máme stejná pravidla, jako mají všechny demokratické strany,“ tvrdí.