reklama

Postránecký byl dlouholetým členem činoherního souboru první české scény, věnoval se dabingu a známý je z mnoha filmových a televizních rolí. V Národním divadle strávil téměř čtyři desítky let. I proto se divadlo rozhodlo, že mu vystrojí opravdu důstojný smuteční obřad.

Lidé už před začátkem pietní akce zaplnili foyer divadla, kde byla umístěna kondolenční kniha. Před začátkem obřadu se mohli poklonit u rakve umístěné na pódiu plném smutečních věnců a položit květinové dary.

U rakve po celou dobu stála čestná stráž složená z kolegů ze souboru, ale i z dalších českých divadel. Nechyběli mezi nimi ani Jiřina Bohdalová, Petr Kostka, Jaromír Hanzlík nebo František Němec či Tomáš Töpfer. Na poslední cestu Postráneckému zazpíval například Ondřej Brzobohatý.

V divadle byla k dispozici zhruba 900 míst a ceremoniál trval přibližně 50 minut. Mezi smutečními hosty nechyběli vdova po herci Helena (72) a další členové hercovy rodiny, Tereza Kostková, Miroslav Donutil, Bára Kodetová a Pavel Šporcl, Josef Somr, Petr Kostka s manželkou Carmen Mayerovou, David Matásek nebo Igor Bareš s manželkou. 

V 11:00 se opona pomalu roztáhla. Na úvod zazněl hlas samotného Postráneckého, u jeho rakve se střídá čestná stráž. Jako první se slova chopil šéf ND Jan Burian. Toho následně vystřídala herečka Medvecká, které se při její řeči místy silně třásl hlas. "Budeš nám chybět, Václave. Moc. Čest tvojí památce," vzkázala. 

Když se za Postráneckým opona v 11:50 naposledy zatáhla, následoval několikaminutový potlesk ve stoje.