Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ANO podpoří návrh, aby se Sněmovna distancovala od Ondráčkovy cesty

Zdeněk Ondráček zveřejnil provokativní fotku z návštěvy Donbasu
Zdeněk Ondráček zveřejnil provokativní fotku z návštěvy Donbasu
Foto: Facebook

Klub nejsilnější vládní strany - hnutí ANO - podpoří podle svého předsedy Jaroslava Faltýnka návrh, aby se od cesty poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na území Ukrajiny ovládané proruskými separatisty distancovala celá Sněmovna. Ve čtvrtek tak učinil sněmovní zahraniční výbor. Faltýnek dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že souhlasí s návrhem opoziční TOP 09, aby věc probralo i plénum dolní komory, a vyslalo tak jasný signál o svém postoji k Ondráčkově cestě.

Podle záběrů zveřejněných na twitteru přijali Ondráčka oficiálně představitelé mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky, zahráli mu českou hymnu. Ondráček ve středu ČTK řekl, že cesta byla soukromá a že Česko oficiálně nezastupoval. Na facebooku se ohradil proti slovům ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), že dělá Česku ostudu.

Výbor se ve čtvrtek usnesl, že nešlo o oficiální cestu sněmovní delegace a zdůraznil, že podporuje územní celistvost Ukrajiny. Stejné usnesení doporučil přijmout i Sněmovně. Jiný názor má místopředseda SPD Petr Fiala, podle něj je dostačující distanc výboru.

Česká diplomacie se od cesty distancovala už ve středu, Ondráčka kritizovali i opoziční politici. Česko samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny. Prezident Miloš Zeman soudí, že pokud byla cesta komunistického poslance soukromá, nikomu do ní nic není.

Témata:  Zdeněk Ondráček Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy