reklama

Dvanáctiletá dívka dala facku učiteli zřejmě jako trest za poznámku, kterou od něj dostala. Sdělilo to ostatním spolužákům, kteří ji v tom podpořili. „Zaťukala mu na rameno a vrazila mu facku a utekla. Děti ze šesté třídy se domlouvaly. Ona ta holčička šla do kabinetu a okolo kabinetu stálo víc dětí," sdělila jedna ze žaček bílinské základní školy televizi TV Nova. "Měla to být údajně nějaká větší partička lidí, co se na to měla přijít podívat," doplnil další žák školy.

Napadený učitel prý zvažuje, že podá trestní oznámení. „Je to neskutečně hodný člověk. Trénuje děti, celý svůj život zasvětil atletice. O to více jsem z těch dětí zklamaná,“ uvedla starostka Bíliny Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO).

Vedení město naplánovalo na příští týden schůzku, kde se celý incident bude řešit. Na schůzku má dorazit jak napadený učitel, tak rodiče školačky, stejně jako zástupci odboru školství a sociálních věcí a také školy. Zatím není jasné, jaké kroky kde škola a město učinit a jaký trest čeká útočící žákyni. Ta měla mít kázeňské problémy už v minulosti.

Uhlíř celý incident považuje za doklad toho, že za Zemanova působení na Hradě společnost významně zhrubla. „To je i Vaše vizitka, pane prezidente. (Jenom modelový příklad.) Vtipkujete o vraždách lidí, rozdmýcháváte strach a nenávist. Roztočil jste v naší společnosti spirálu zla, která tu bude ještě dlouho po Vašem odchodu. Chováte se hanebně už od svého zvolení a měl byste odstoupit. I ve vlastním zájmu, dřív než se třeba z novin dozvíte, že už to nechcete dělat. Bylo toho dost!“

Někteří z diskutujících však takovou souvislost neviděli. Podle jednoho z nich se takové incidenty děly vždycky, zvláště v sociálně vyloučených lokalitách jako je Bílina. Další diskutující uvedla, že tím Uhlíř jen posiluje propast mezi lidmi a v podstatě se dopouští podobné zkratkovité argumentace, jako když bývalý prezident Václav Havel je obviňován za bombardování v Jugoslávii.

Uhlíř argumentoval, že to je jen příklad toho, že za Zemana dochází k zhrubnutí společnosti. Jiným takovým příkladem jsou slova předsedy Senátu Jaroslav Kubera (ODS), který při příležitosti uctění památky obětí terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích varoval před totalitními ideologiemi politické korektnosti a multikulturalismu. Podle Uhlíře je skandální, že Zeman „mlčí“ a k výrokům Kubery se nevyjádří.

Občanský aktivista naznačuje, že Kubera svá slova řekl s podporou Zemana, který má být dle něj jeho nadřízený. Ostatní diskutující Uhlířovi připomněli, že Zeman nemá nad Senátem žádnou moc. „Pokud bych přistoupil na takové úvahy, tak čistě hypoteticky je to zcela obráceně. Senát může za jistých podmínek odvolat prezidenta a předseda Senátu (Kubera), přebírá některé kompetence. Prezident žádného senátora odvolat nemůže za žádných okolností,“ uvedl jeden diskutující.

Uhlíř si získal pozornost médií minulý rok, když se s souvislosti s příjezdem kontroverzní motorkářské ruské skupiny Nočních vlků střetl s jejich podporovatelem, poslancem za ČSSD Jaroslavem Foldynou. Fotku, na kterou oba muži se dotýkají hlavami, Foldyna okomentoval tím, chtěl Uhlířovi „dát jazyk“, protože si myslel, že je gay. Podle Uhlíře Foldyna „není srdcař“ a je „komerčním nacionalistou“, které své vlastenectví jen předstírá, aby získal politické body.