reklama

„ Nebudu vám na nic odpovídat, nezlobte se. Zavolejte mluvčího,” uvedl Šaroch v pondělí na dotaz Neovlivní.cz, zda již rozhodl o návrhu policie, která chce poslat Andreje Babiše před soud. Mluvčí Aleš Cimbala uvedl, že žalobce Šaroch nemá žádný termín, do kdy by se měl rozhodnout.

Ačkoliv zákon žádný termín nestanovuje, pravidlem bývá, že se státní zástupci snaží návrhy na obžalobu vyřešit co nejdříve, zvláště v těch případech, kdy jsou u trestního řízení celou dobu a jsou s případem tedy velmi dobře obeznámeni.

Podle informací Neovlivní.cz to je i případ Čapího hnízda. Právě Šaroch spolu s komisařem Pavlem Nevtípilem obhajoval v Poslanecké sněmovny žádost o vydání premiéra Andreje Babiše do rukou policie. Byl to též Šaroch, kdo rozhodoval o stížnostech obžalovaných.

Šaroch tedy nemůže tvrdit, že by jeho otálení je z důvodu neznalosti případu. Pokud by žádosti policie nevyhověl a odmítl premiéra poslat k soudu, bylo by to tedy krajně překvapivé a obtížné pro Šarocha vysvětlit, na základě čeho tak neučinil. Podle Neovlivní.cz by mu však na druhou stranu z rozhodnutí nevydat Babiše k soudu žádné faktické potíže kromě kritiky části médií, opozičních politiků a veřejnosti, nevyplývaly.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nedávno v televizi Seznam uvedl, že očekává Šarochovo rozhodnutí během během května: “Byl tam proveden vnitřní dohled, orientační datum je na začátku května. Bylo by dobré to dodržet. Mělo by padnout už nějaké rozuzlení.”

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že se může stát, že by některý ze soudů v kauze Čapí hnízdo úmyslně rozhodl ve prospěch Babiše. Byl by to dle něj „exces“, ale dovede si to představit. „ I soudci jsou jenom lidé se svými slabostmi. V příštím roce, dvou, se uvolní řada vedoucích míst na soudech. A kariérní postup v justici i její financování je závislé výhradně na ministerstvu spravedlnosti. Někdo může odezírat ze rtů a snažit se zalíbit,“ řekl Rychetský.

Neovlivní.cz též připomíná, že stejně jako Šarochovo rozhodnutí se vleče i vyšetřování policistů v případě Andreje Babiše mladšího, který tvrdí, že byl proti své vůli unesen na Krym kvůli kauze Čapí hnízdo. Policie případ odložila s tím, že o žádný únos nejde - a to přesto, že s premiérovým synem vůbec nemluvila.

Loni státní zástupci nařídili obnovit vyšetřování případu a prošetřit roli policistů v jeho odložení. Dle informací Neovlivní.cz jsou minimálně tři policisté v tomto případě vedení jako podezřelí. O jejich obvinění měla generální inspekce rozhodnout zkraje května, termín se posunul na konec června.