reklama

Těžební společnost ODK v roce 2016 zkrachovala. Bakala to odůvodňuje tím, že dlouhodobým a nepřetržitým pádem cen uhlí, který postihl všechny uhelné společnosti v Evropě. Podle OKD však právě Bakala a jeho obchodní partneři ve spolupráci s bankou Citibank spoluzavinili krach OKD a to tím, že z důlní firmy vyvedli desítky miliard korun. Právě Citibank požaduje po OKD zaplacení dluhu 10 miliard korun.

Reprotéři ČT získali přístup k úvěrové smluvě mezi OKD a Citibank v roce 2006, tedy krátce poté, co Bakala a jeho partneři OKD ovládli. Jedná se o smlouvu na úvěr na 1, 1 1,1 miliardy eur, což bylo v roce 2006 více než 31 miliard korun, které Citibank půjčila OKD. Ve smlouvě stojí, že „firma OKD použije všechny peníze, které si vypůjčila podle této úvěrové smlouvy, na platby firmě Karbon Invest nebo jejím (…) akcionářům.“

Podle ředitele organizace Transparence International ČR, Davida Ondráčky, je tento odstavec smlouvy „velmi nestandardní.“ Dle něj to působí tak ,že účelem smlouvy nebyl rozvoj OKD, ale vyvedení peněz z důlní společnosti směrem k majitelům.

Petr Kuhn, právní zástupce Správy pohledávek OKD (oficiální název nyní zkrachovalé OKD) tvrdí, že právě odliv více než 30 miliard korun, které v letech 2006 až 2007 odešly z OKD, položilo firmu, která by jinak nezbankrotovala.

„Já si nemyslím, že kdokoli, ani osoby sdružené okolo Zdeňka Bakaly, chtěly primárně úmyslně poškodit OKD. Tyto osoby chtěly v první řadě získat peníze, které jim OKD mohlo zajistit. Otázkou však zůstává, jestli byli srozuměni s tím, co ty zmíněné finanční operace mohou znamenat,“ uvedl Kuhn.

Právníci oslovení ČT poukazují na to, že se skutečně jedná o podivnou praktiku, u které lze velmi pochybovat, že byla jakýmkoli účelem použita k rozvoji firmy. „ „Pokud bylo účelem té úvěrové smlouvy, respektive půjčky, prostředky použít pouze za účelem výplaty dividend a sama OKD z toho neměla vůbec žádný prospěch, tak je pak otázka, zda členové představenstva jednali, nebo nejednali s péčí řádného hospodáře,“ poukazuje např. právník Jan Halama.

Z dokumentů vyplývá, že peníze z OKD odcházely přes složitou strukturu společností založených také v daňových rájích. Z nich ovládaly 19% OKD firmy, které sídlily v americkém daňovém ráji Delaware a na Kajmanských ostrovech. Bakala tvrdí, že mu vlastnická struktura těchto skupin není známa ani v nich neměl majetkovou účast.

ODK vyzvala Bakalu, aby vstoupil do řízení v „kauze Citibank“ jako vedlejší účastník na straně žalované britské banky. Bakala to odmítl s tím, že OKD prezentuje „bulvární příběh“ a že se jedná „o absurdní divadlo rozehrané žalobci“.

Ačkoliv reportáž vyznívá vůči Bakalovi velmi kriticky, Best je i tak přesvědčen, že ČT podnikateli na rozdíl od premiéra Babiše straní. Důkazem má být to, že se na kauzu moderátoři ČT nezeptali nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, když byl ve vysílání televize. „ To je předmětem občanskoprávního sporu a ani Kuhn, ani ČT, se nevyjádřili, zda mohlo jít o trestný čin. Česká televize měla šanci zeptat se na to nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, když byl o tři dny později hostem Interview ČT24..,ČT se Pavla Zemana na žádnou z těchto otázek nezeptala. O investigativě pořadu Reportéři nepadlo ani slovo. Místo toho se mluvilo o problémech Andreje Babiše. ČT je schizofrenní: v jednom pořadu Bakalu odsuzuje, v jiném ho chrání.“

Novinář amerického původu Best dostal od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání za jeho kritické komentáře na adresu kauzy ODK a Bakaly. Český prezident je známým Bakalovým odpůrcem, zvláště mu pak vadí jeho mediální společnost Economia, kam patří například magazín Respekt či server Aktuálně.cz.