Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Čural jsem s Laudou.“ Reportér z ČT šokuje zážitkem s legendárním závodníkem

Niki Lauda
Niki Lauda
Foto: ČTK/Profimedia

K pondělní smrti legendárního závodníka Nikiho Laudy se vyjádřil i reportér České televize Marek Wollner. Na svém Facebookovém profilu si vzpomněl na zážitek, který s ním měl – ačkoliv samotný Lauda o tom vůbec netušil.

Wollner o Laudovi hovoří jako o hrdinovi svého dětství. „ Niki Lauda byl hrdina našeho dětství a jeho havárie, během které málem uhořel v kokpitu své formule na Nürburgringu, mi jako klukovi zlomila srdce. Do formule 1 se naštěstí vrátil ještě ten samý rok, jen s trochu zhyzděnou tváří, což mi bylo líto. Ale dokázal zase vítězit. Tehdy jsem na čtvrtky papíru doma i ve škole kreslil jenom formule, zásadně a do zblnutí formule. A vždycky s tím jediným jménem na boku - Niki Lauda.“

Před lety Wollner potkal Laudu na letišti ve Vídni.“Nikdo si ho nevšímal, letištní dav většinou netušil, že jde kolem legenda. Postavil se vedle mě k mušli na pisoáru, a tak jsme chvíli stáli bok po boku, mlčky a beze slov, jako muži dělají. Chtěl jsem mu říct, co pro mě znamenal, ale nakonec mi to připadalo banální a záchod se mi k tomu nezdál být důstojným místem.“

Své zdrženlivosti však Wollner nelituje.“ Tak jsme se rozešli každý po svém. Ale aspoň můžu hrdě prohlásit - čural jsem s Niki Laudou. Kdyby mi to byl někdo řekl, když mi bylo devět, tak bych mu nevěřil.“

Lauda byl legendární závodník formule F1. Trojnásobný šampion proslul svou houževnatostí. Během vážné nehody v závodě na Nürburgringu v roce 1976 málem uhořel v kokpitu ferrari. Přesto se po šesti týdnech vrátil do za volant. Od doby nehody vždy nosil červenou kšiltovku. 

Proslul i svým soupeřením s jinou legendou formule F1, britským závodníkem Jamesem Huntem, vítězem šampionátu z roku 1976. Jejich rivalita se stala předlohou pro film Rivalové z roku 2013.

Lauda zemřel ve věku 70 let. Důvodem byly dlouhotrvající problémy s ledvinami, ke kterým se přidaly i problémy s plícemi.

Témata:  Marek Wollner Niki Lauda Formule 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy