reklama

„Vážení spoluobčané, milí přátelé! Obracím se na vás se svojí osobní prosbou. Chtěl jsem vás všechny poprosit, vás všechny, kteří máte volební právo, abyste tento pátek a v tuto sobotu šli k volbám do Evropského parlamentu. Vím, že pro mnohé z vás jsou tyto volby do Evropského parlamentu odtažité, že podle vás nemají smysl a že nemá smysl k těmto volbám jít. Není to pravda. I v těchto volbách se rozhoduje o budoucím osudu České republiky. Proto vás velmi prosím, jděte k těmto volbám,“ vyzval Čechy k volební účasti Ovčáček.

Zemanův mluvčí naznačil, že pokud se tak nestane, povede to k vítězství jim nesnášených demonstrantů proti premiérovi Andreji Babišovi, kteří bývají i kritiky prezidenta Zemana. „ A ještě jedna poznámka, která by mohla mnohé z vás motivovat. Pokud nechcete, aby v této zemi zvítězila nenávist z Václaváku, jděte k evropským volbám. Všem, kteří tuto výzvu vyslyší, převelice děkuji.“

V pořadu Českého rozhlasu Pro a proti z 13. května se Ovčáček střel s pořadatelem demonstrací proti jmenování Marie Benešové (ANO) ministryní spravedlnosti, předsedou spolku Milion chvilek pro demokracii, Mikulášem Minářem. Ovčáček v pořadu uvedl, že demonstrace jsou napojené na strany TOP 09, STAN a ODS, které je využívají ke kampani pro volby do Evropského parlamentu.

Demonstranti tvrdí, že Benešová byla podezřele jmenována poté, co policie navrhla obžalovat premiéra. Podle Mináře Benešová, která má být Zemanovou oblíbenkyní, jde na ruku Babišovi, což má dokazovat její nezveřejněná zpráva určená Hradu, ve které uvádí, že lze v ČR objednat trestní stíhání. Totéž dříve řekl premiér Babiš, zprávou argumentoval i prezident Zeman. Hrad tvrdí, že zpráva je důvěrná.

Minář tvrdí, že Benešová není důvěryhodnou osobou a na pozici ministryně spravedlnosti nemá dostatečný morální kredit. „ V roce 2012 podala trestí oznámení na Leo Steinera, bojovníka proti korupci, který upozorňoval na miliardové podvody... V roce 2015 jí nebylo hloupé zastupovat firmu Metrostav a zároveň prosazovat ve Sněmovně zákon o zbavení firem trestní odpovědnosti za korupční jednání. To není podle nás znakem nezávislosti.“

„Marie Benešová byla advokátkou, právní zástupkyní různých lidí. To je jako byste vyčítali advokátovi, že hájí někoho u soudu, což je nesmyslné, absurdní a hloupé... Takovým způsobem útočit na ministryni považuji za nepoctivé, falešné a prázdné,“ kritizoval jeho argumenty Ovčáček.

Komentáře pod Ovčáčkovým videem jsou plné sarkastického výsměchu. „ Jirko, spolužáku, jak to video souvisí s výkonem Tvé funkce ředitele tiskového odboru? A proč ho natáčíš v pracovní době v prostorech zaměstnavatele? Jinak super video, je vidět, jak Ti z těch demonstrací strachy jeblo,“ napsal jeden diskutující, zřejmě Ovčáčkův bývalý spolužák.

Že Ovčáček natočil své video v pracovní době, bylo předmětem kritiky více komentářů. „ V pracovní době se nemáte točit soukromá video ale pracovat. Tohle je neuvěřitelná drzost nižšího státního úředníka,“ zněl jeden rozčilený komentář.

Diskutující též uváděli, že poslechnou Ovčáčkovu výzvu a půjdou volit, ale ne tak, jak by si asi mluvčí přál. „ Díky. Máte pravdu. Půjdu k volbám a budu volit nenávistné strany z Václaváku,“ napsala jedna diskutující. „ Půjdu, ale hlas pro ANO, SPD nebo KSČM fakt ode mě nečekejte, Jiří,“ uvedl další.