reklama

„ Musím říci, že mě šokuje, že sluníčkářská neomarxistická ideologie bohužel v současnosti pronikla i do vedení Junáka – českého skauta, které oficiálně podpořilo před volbami do Evropského parlamentu současnou politiku Evropské unie a unijní propagandu. Skaut byla vždy organizace vlastenecká, která pěstovala a chránila tradiční hodnoty. Skaut propagoval vždy opak toho, co hlásá Evropská unie. Evropská unie prosazuje zánik národních států a pošlapání tradičních hodnot a jejich nahrazení neomarxismem, genderismem a multikulturalismem,“ napsal Okamura na Facebookovou stránku Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura Praha – SPD.

Reagoval tak na video na jejich Facebookovém profilu, ve kterém vyzývají veřejnost, aby šla k volbám do Evropského parlamentu, které proběhnou už tento pátek a v sobotu. Mladí skauti zároveň jednoznačně dali najevo své politické preference. Podle nich Češi vděčí Evropské unii za to, mohou snadno pracovat a studovat v zahraničí nebo využívat její finanční příspěvky na opravy dopravních staveb a domovů pro seniory.

Video mezi některými členy Junáka vzbudilo pozdvižení. Podle nich odporuje nepolitickým zásadám organizace. Jedním z nich je i Okamura, který sám byl v mládí členem Junáka. „Navíc skauti na videu šíří naprostou demagogii ve stylu, že bez Evropské unie by studenti nemohli cestovat po Evropě a nemohli by studovat v cizině. Nebo že bychom nemohli bez EU obchodovat s evropskými státy. To přece jde i bez Evropské unie! Obchodovat můžeme v rámci Evropského sdružení volného obchodu (kde je Švýcarsko, Norko, Island či Lichtenštejnsko.“

Ve svém pozdějším příspěvku na své oficiálním Faceboovém profilu, Tomio Okamura – SPD, svůj příspěvek poněkud upravil. Doplnil informace, že sám býval v mládí skautem. „ Mám rád skauty, protože jsem byl v mládí jeho členem a mám krásné zážitky na celý život, ale musím říci, že mě šokuje, že sluníčkářská neomarxistická ideologie bohužel v současnosti pronikla i do vedení Junáka- českého skauta “, uvedl svůj příspěvek. Dále z „šíření demagogie“ osočil už nikoliv skauty, ale jejich vedení. „Navíc vedení dnešního Skautu šíří na jejich oficiálním videu naprostou demagogii,“ napsal.

Místostarosta Junáku Petr Vaněk se dle serveru Lidovsky.cz mladých skautů zastal a odmítl nařčení, že se jedná o politickou agitku. Uvedl, že vedení shledalo video od rožmitálské party skautek a skautů zábavným. Dle něj naplňovalo poslání Junáka, kterým je „podpora mladých lidí v jejich aktivním občanství“. Podle Vaňka by video bylo za hranou , kdyby podporovalo konkrétní politické strany, to se však nestalo.

Politolog Daniel Kunštát, vedoucí katedry politologie a mezinárodních vztahů vysoké školy CEVRO Institut, si též myslí, že tato „ jakási obecná výzva k volební účasti doplněná o pár pozitivních slov o Evropské unii“ nikterak neruší deklarovanou apolitičnost Junáka. Upozorňuje na skutečnost, že sám Junák byl během svých dějin vždy politický, ať se to týkalo podpory Masarykovského étosu první republiky či aktivního odporu vůči nacistickému a komunistickému režimu.

Změnou svého příspěvku se Okamura zdá „vracet úder“ vedení českého Junáku, které se proti němu vymezilo v květnu minulého roku. Okamura sdílel fotku s mladými skautkami, ve které si zavzpomínal na své mládí u skauta. Tuto fotku též přiložil k jeho nejnovějšímu příspěvku.

Vedení Junáku napsalo, že jeho současného jednání jako politika není v souladu s hodnotami skautů. „ Všimli jsme si, že se Tomio Okamura přihlásil k době, kterou jako dítě strávil ve skautském oddíle. Raději bychom viděli, kdyby se svým jednáním hlásil i k úctě, pravdě a respektu k odlišnostem mezi lidmi,“ napsal Junák na svém oficiálním Facebookovém profilu.