Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman udělal reklamu TOP 09. Co ho k tomu vedlo?

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Reprofoto

Prezident Miloš Zeman se v pořadu Týden s prezidentem na Tv Barrandov vyjádřil k rezignaci ministra kultury za ČSSD, Antonína Staňka. Při té příležitosti se opřel do tzv. „kulturní fronty“, které dle něj nemá rozhodovat, který ministr bude odvolán. Naznačil, že kulturní obec proti němu vystoupila, protože jim nechtěl dát peníze. Též zkritizoval demonstranty z hnutí Milion chvilek pro demokracii.

Staňkovo rozhodnutí ukončit své působení ve funkci ministra kultury rozhodnutí má být způsobeno tlakem ze strany kulturní obce a veřejnosti, které se nelíbilo, že odvolal ředitele Národní galerie Jiřího Fajta. Staněk to odůvodňoval údajným pochybením v hospodářské činnosti galerie, Fajt tvrdí, že kontrola ministerstva kultury nic takového neprokázala a Staňkovi citace ze zprávy jsou lživé a zavádějící.

Podle prezidenta kontroly na ministerstvu kultury ukazují, že Staněk odvolal Staňka oprávněně. Zeman naznačil, že „kulturní fronta“ za Fajtem stojí, protože jeho prostřednictvím chtěla též participovat na těchto údajných finančních podvodech. „Kontroly na Ministerstvu kultury také prokázaly určitou nehospodárnost. Nechci mluvit o rozkrádání, ale vyplývá z toho, že jestliže kulturní fronta měla pocit, že by si mohla trochu přivydělat, jako chtěl Fajt, tak by potřebovala vláčnějšího, příjemnějšího ministra,“ řekl Zeman s tím, že „“kulturní fronta“ nemá rozhodovat o tom, kdo bude odvolán.

Zeman též v této souvislosti poukázal na rozhovor Staňka v deníku Právo, ve kterém odcházející ministr kultury naznačuje, že za jeho pádem stálo jeho rozhodnutí nedat režisérovi Václav Marhoulovi 800 miliónů na filmové pobídky. „ Pan Václav Marhoul odcházel ze schůzky se mnou nespokojen. Chtěl navýšit filmové pobídky o 800 milionů korun...když se Marhoul loučil, řekl, že se občanská společnost postaví proti mně, a to dodržel. Témat, které jsem otevřel a chtěl je učinit transparentními, bylo tolik, že se té kampani nedivím,“ uvedl Staněk. Marhoul je jedním ze signatářů petice za odvolání Staňka. Podle Zemana se jím stal, když ministr kultury mu peníze nedal.

Prezident se též vyjádřil k demonstracím pořádaným spolkem Milion chvilek pro demokracii za odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO), která bývá často zmiňována jako jeho „kůň“. Podle Zemana by se spolek měl překřtít na „ Milion chvilek za anarchii“. Podle něj se jedná o zbabělce, kteří nechtějí být pravou politickou stranou a vypořádat se s „tvrdou demokratickou prací“.

Proti spolku se zvláště vymezuje Zemanův mluvčí, Jiří Ovčáček. Jejich demonstrace přirovnal k roku 1948. Ve svém nedávném videu, ve které vyzývá veřejnost k participaci na volbách do Evropského parlamentu varuje před „nenávistí z Václaváku“. Hnutí též jako jeho zaměstnavatel překřtil na „ Milion chvilek nenávisti.“

Prezident se též vyjádřil k Facebookovému statusu radního obce Jesenice u Prahy, Martina Langa, ve kterém nabádal k zabití prezidenta kvůli jeho podpisu zákona o zdanění náhrad vyplácených církvi. Lang napsal, že Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho "podřezat jako svini". Poslance, kteří hlasovali pro zdanění náhrad, označil za "proradná prasata", která je třeba pozabíjet.

„ Ono se nejedná jenom o mě, já mám koneckonců ochranku, ale jedná se o zhruba 114 poslanců, kteří ten zákon schválili, a Lang jim rovněž vyhrožuje zabitím a podřezáním hlavy. Asi se inspiroval u Islámského státu," uvedl Zeman.

Lang se se za své vyjádření ve středu omluvil a vzdal se funkce předsedy místního sdružení ODS. Podle Zemana jej však strana měla vyloučit, protože vyzýval k teroristickému útoku. „ Já jsem si až dosud o ODS myslel, že jsou tam alespoň nějaké záchvěvy kultivovanosti. Ale potom, co se rozhodli pana Langa ponechat ve své straně, už si to nemyslím. Podhoubí ODS není ale jen v Jesenici, ale i v Řeporyjích. Když vidíte Fialu, jak hovoří slušně, a pak máte tyto protiklady, tak si myslíte, že Fiala neví, o čem mluví a není informován, nebo klame tělem,“ řekl Zeman s odkazem na starostu Řeporyjích za ODS, bývalého bulvárního novináře Pavla Novotného.

Témata:  Miloš Zeman Antonín Staněk Martin Lang

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy