reklama

„ Tak to je opravdu síla – kontroloři odhalili, že firmy Andreje Babiše prodávají na českém trhu horší výrobky pod stejnou značkou než pro Německo. Navíc bylo ve výrobcích jeho firem pro český trh málo masa, salmonela i chemické přídavky. Premiér Babiš tedy celou dobu lidem lže, když říká, že nechce, aby bylo Česko popelnicí Evropy. Právě on je přitom jeden z těch, kdo dělá z našich žaludků odpadkové koše, jen aby vydělal co nejvíce peněz. Vůči Němcům si takové jednání nedovolí. Je snad jasnějšího důkazu o tom, že Vás premiér Babiš a jeho hnutí ANO neustále obelhává?“ rozčílil se Okamura.

Předseda SPD ve své kritice Babiše vychází z článku jím nesnášeného serveru Seznam.cz,  který upozornil na test špekáčků Krahulík v pořadu A DOST!, ve kterém dopadly jako nejhorší. „Zmíněné špekáčky na rozdíl od jiných neobsahují vůbec žádné hovězí, které se obvykle k vepřovému masu přidává. Obsahují také dvacet různých aditiv včetně barviva, tedy nejvíc ze všech testovaných výrobků,“ doslova opsal Okamura ze stránek Seznamu.cz důvod tohoto nelichotivého hodnocení.

Server dodává, že řetězec Globus po odvysílání zmíněného pořadu přestal špekáčky této značky odebírat. Podobně společnost Makro stáhla z prodeje gothajský salám od stejné společnosti poté, co vyšlo najevo, že salám obsahoval méně masa než bylo uvedeno na obalu.

„Problémy měl i Poličan Premium od Babišových Kosteleckých uzenin. Měl zatuchlou chuť i vůni. Problémy měl Babiš i se svojí firmou Vodňanské kuře. Tři z pěti balíčků obsahovaly v rámci testování salmonelu?“ upozorňuje Okamura, aniž by opětovně zmínil, že test byl proveden v rámci pořadu A DOST!

„Problémy měl Babiš i se svojí firmou Vodňanské kuře. Tři z pěti balíčků obsahovaly v rámci testování salmonelu,“ pokračuje Okamura ve svém výčtu opsaným ze stránek Seznamu.cz. „ Letos v květnu zveřejnili kontroloři další ze svých testů. Šlo o analýzu dvaceti trvanlivých salámů Vysočina. Jediným salámem s menším obsahem masa, než bylo uvedeno na obalu, byla Vysočina vyrobená společností Krahulík (Agrofert),“ burácí Okamura. Zmíněné testy byly dle Seznam.cz uskutečněné společností zaměřené na práva spotřebitelů dTest.

Premiér Babiš ve svém volebním videu, ve kterém se vymezuje proti tomu, aby Česká Republika byla „popelnicí Evropy“, se pokouší doložit existenci dvojí kvality potravin srovnáním výživových hodnot českých a německých výrobků. Podle Seznam.cz, některé Babišem zvolené výrobky mají v českém provedení opravdu horší výživové parametry, např. lentilky mají v Německu více čokolády a Němcům je dostupnější i lepší tuňák v olivovém oleji.

V jiných případech se měl ale premiér splést, např. v souvislosti s Nutellou, která má být v obou zemích stejného složení. Už dříve se kvůli osočení z dvojí kvality potravin vůči Babišovi vymezila společnost Mondelez International, výrobce Babišem kritizované čokolády Milka. „ Čokoláda Milka prodávaná v České republice je úplně stejná jako čokoláda prodávaná v Německu nebo Rakousku. Dvojí standardy kvality bychom nikdy nepoužili,“ uvedla pro server Aktuálně.cz mluvčí společnosti Gabriela Bechynská.

„Výrobky Babišova Agrofertu mají jinou kvalitu složení v České republice a v Německu. Například lovecký salám v ČR má podle výrobcem dodaných výživových parametrů méně bílkovin a tuků. Salám Čeřínek od Kosteleckých uzenin obsahuje v českém výrobku zase méně bílkovin než výrobek německý,“ osočuje Okamura Babiše z pokrytectví a podlézavosti Němcům. Opětovně přebírá celé věty z článku Seznamu.cz. Ten je zakončen konstantováním, že se Babišovy firmy ve svěřenském fondu „dopouští stejných činů, proti kterým sám v předvolební kampani po několika letech v politice začal bojovat.“