Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrušínský se zasnil: Euro v ČR? Pak se probral a zhrozil

Jan Hrušínský
Jan Hrušínský
Foto: Divadlo na Jezerce

Herec a principál Divadla na Jizerce sdílel pro server Neovlivni.cz svůj komentář o tom, jaké by to bylo, kdyby ČR přijala euro. Svůj text uvedl v parafrázi na knihu Andreje Babiše „ O čem sním, když náhodou spím.“

Hrušínský svůj text začíná popisem toho, jak si koupil k večeři dva hovězí na steaky z argentinského býčka od řezníka, co je dováží z Gmündu, prvního rakouského městečka za hranicemi. „ Ještě včera bych si připadal jako zbohatlík, co si dopřává nejdražší maso z dovozu a v obchodě by na mě koukali jako na toho Hrušínského, co si může dovolit každou chvíli svíčkovou – a vidíte, dnes jsem si v Nuslích koupil dva normální steaky za čtyři eura padesát kus, jaké si v EU už léta může dopřát téměř každý,“ naznačuje Hrušínský výhody EU, zřejmě ve srovnání s přechozím komunistickým režimem. 

Herec se pří té příležitosti navezl směrem k bývalé ministryni průmyslu a obchodu za hnutí ANO, Martě Novákové. „ Tuto informaci jsem si vygooglil díky 10 GB dat, která mému divadlu každý měsíc prodává pan Kellner a jeho O2 za neuvěřitelně přemrštěnou cenu, ale za to si můžu podle bývalé ministryně průmyslu sám, protože prý data využívám málo. V Rakousku koupíte na měsíc 21 GB za 9.99 eur. I přes uměle znehodnocenou českou korunu (a tedy předražené euro) je to mnohem méně než v ČR,“ přisadil si Hrušínský i na české bankéře. 

Pokud by politici přijali euro, žádné takové potíže by zde nebyli, naznačuje Hrušínský. „„Vláda se odhodlala k dlouho odkládanému kroku, k němuž se čeští politici zavázali před patnácti lety vstupem do Evropské unie. Vlastně nic překvapivého. Prostě jsme splnili písemný závazek a výjimečně neporušili dané slovo, jako třeba u výdajů na obranu, kde jsme se zavázali přispívat 2 % z HDP, když jsme vstoupili do NATO, a dodnes se přitom potácíme kolem procenta jednoho. Ze dne na den se z občanů dvojí kvality stali lidé rovnocenní s miliony obyvatel eurozóny. Češi náhle přestali být okrádáni při každé sebemenší směně korun, při každé cestě do zahraničí, při každém obchodu českých podnikatelů.“

Vláda by dle něj sice přišla o „miliardy korun, které každým rokem nepoctivou manipulací s devizovým kurzem občanům brala“, ale občané včetně něj by z toho jen těžili. „ Ještě včera bych v Německu nebo Rakousku platil za výběr z bankomatu dvacet sedm korun za jedno euro a banka by mi k tomu napařila poplatek za výběr a další za směnu. Dnes odjíždím do Vídně bez obav, že budu okraden českými bankami, českými politiky a při zpětném odkupu zbylých eur českou směnárnou.“

Podle Hrušínského příklad Slovenska dokazuje, že euro funguje. „Ostatně na Slovensku mají euro už deset let a těžko tam dnes – s výjimkou komunistů, fašistů a jiných bláznů – najdete někoho, kdo by nebyl s eurem spokojen“. Dle něj by si přijetím eura ČR „ získala pověst reprezentantů slušné a civilizované země“. 

Hrušínský však svůj text zakončuje s povzdechem, že překládá čtenářům „fake news,“ protože za současného stavu je to stále vzdálená realita budoucnosti. „Chtěl bych zkrátka ještě někdy zažít pocit hrdosti na svoji vlast, na českou vládu, českého prezidenta a mít radost, že žiju v zemi poctivých lidí. Bohužel tomu tak v současné době není. Ale aspoň teď víte, o čem sním, když náhodou spím.“ 

Hrušínský však je zřejmě ve svém pozitivním názoru na euro spíše osamocen. Podle průzkumu Eurobarometru z minulého roku jsou Češi největší skeptici v Evropě, co se týče eura. Nepřeje si jej více než 70% Čechů.

Přesto však si při cestování mimo eurozónu či USA s sebou vezme euro raději než dolar více než polovina Čechů a stejná část jich zároveň považuje euro za stejně stabilní měnu jako před finanční krizí, ukazuje průzkum České bankovní asociace z minulého roku.

Firmy jsou v případě eura více rozdělené. Ty největší a exportně zaměřené by si jej přály. Naopak menší a neexportně zaměřené firmy namítají, že by jim přineslo jen náklady, uvádí Hospodářská komora ČR.

Témata:  Jan Hrušínský

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy