reklama

„Čau lidi, tak jsem úplně přišel o hlas, musel jsem si koupit Vincentku. Kde se to stalo, se dozvíte, když tohle dočtete,“ svěřil se na úvod svého pravidelného hlášení Babiš. Nezapomněl ani připomenout, že je sice víkend, ale že on prohání po telefonu lidi, kteří mu připravují různé podklady.

Pak už se zaměřil na politiku. „Končí květen. Končí kampaň. Začalo být hezky. Jinak to byl hrozně vyčerpávající měsíc. Všichni se soustředili, jak nám sestřelit co nejvíc procent na poslední chvíli. A jeli kontinuální kampaň. Nepodložené spekulace a informace vytržené z kontextu. Vždyť jste to viděli. Antibabiš jel na plný pecky,“ postěžoval si premiér na to, jak mu údajně všichni hází klacky pod nohy.

On sám měl v té době prý jinou práci. „A já se mezi tím obden scházel s naší paní ministryní financí Alenou Schillerovou a hledali jsme zdroje pro rozpočet na příští rok. Až uvidíte, co všechno se nám do něj podařilo nacpat a přitom dál snížit státní dluh v procentech vůči HDP, možná se budete divit. JE TO CELKEM BRUTÁL. Naši kritici tvrdí, že to nezvládnem, ale děláme maximum pro to, aby to vyšlo,“ dušuje se Babiš.

Připomněl, že vláda rozhodla o navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun pro všechny, kteří ho do 1. ledna příštího roku nedočerpají. „Museli jsme na to najít dalších 8,6 miliardy,“ píše šéf kabinetu. „Dalších 900 korun pro důchodce. To bude stát rozpočet dalších 37 miliard. Díky tomu splníme to, co jsme slíbili, že průměrný důchod v roce 2021 bude 15 tisíc. Já osobně z toho mám upřímnou radost a všem našim seniorům to přeju. A jsem rád, že využívají slevu na jízdné,“ vypočítává.

Navíc píše o tom, jak jeho vláda snižuje zadlužení zatímco zároveň zvyšuje životní úroveň lidí. „Pokud rozpočet projde sněmovnou, tak náš dluh vůči HDP znova klesne ze 41,1 procenta, jaký byl v roce 2013, na 29,3 procenta v roce 2020. Takže za období, co jsem ve vládě, zhruba o 12 procent. To jsou obrovské ušetřené sumy a znova opakuju, že bez lepšího výběru daní a bez manažerského řízení by to nebylo možné. Máme jedno z nejnižších zadlužení v Evropě. Klobouk dolů před Alenou Schillerovou. Ona a její kolegové dřeli jako koně, aby našli úspory a mohli jsme přidat lidem,“ chválí svůj tým premiér.

„A samozřejmě zvyšujeme investice, které jsem ukazoval i našemu panu prezidentovi v Lánech. Ve srovnání s letoškem stoupnou o 13 miliard a dosáhnou rekordních 135 miliard. K tomu doděláváme náš Národní investiční plán, podle kterého se naše země bude rozvíjet další desítky let,“ plánuje Babiš.