Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus o eurovolbách: U oběda mě kvůli nim napadl syn! ODS je mi už lhostejná

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Někdejší prezident Václav Klaus se ještě před vyhlášením výsledků eurovoleb rýpal do ODS - strany, u jejíhož založení stál, ale se kterou se kvůli odlišným názorům už v minulosti rozešel. naopak pochválil hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

Klaus přiznal, že v eurovolbách sice hlas odevzdal, přesto prý ale nevolil od srdce. „Já jsem samozřejmě hledal někoho, kdo je zásadně kritický vůči dnešní Evropské unii a těch moc u nás nebylo,“ vysvětluje.

K cestě k urně jej prý vyhecoval jeho vlastní syn. „Dlouho jsem váhal, jestli se mám voleb účastnit, ale když jsem to prohlásil na rodinném obědě, tak jsem byl opravdu napadnut zevnitř rodiny, zejména od mého mladšího syna: Ty jsi třicet let hlásal, aby všichni chodili k volbám a teď bysto popřel. To mě vyhecovalo, abych k těm volbám šel,“ přiznal pro Blesk.

Koho volil, sice neprozradil, ale že ODS to nebyla. K výsledku své staré strany se ale před vyhlášením výsledků vyjádřit nechtěl. „Musím se přiznat, že jsem se s jejich názory na tolik rozešel, že je mi lhostejné, jak dopadnou,“ rýpnul si.

Naopak ale ochotně okomentoval hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Poukázal na předvolební průzkumy, které ukazovaly, že by SPD mohlo získat dva europoslance. „Nejsem žádný principiální volič té strany, ale z hlediska evropských voleb, jejich eurokrititcký pohled se mi zdá potřebný, racionální a v českém prostředí v podstatě výjimečný. Je jedinou politickou stranou, která má šanci přelézt pět procentní hranici a je kritická vůči dnešní Evropské unii,“ ocenil práci hnutí Klaus.

Témata:  Václav Klaus Eurovolby evropské volby (2019) ODS Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy