Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hvězda eurovoleb Alexandr Vondra: Polsko i Maďarsko jsou normální demokracie

Vondra, Alexandr
Vondra, Alexandr
Foto: Facebook

Největším skokanem proběhlých voleb do Evropského parlamentu je zkušený politik a bývalý disident Alexandr Vondra (ODS). Z patnáctého místa na kandidátce vyskočil díky kroužkování na první místo, když obdržel více než 30 tis. preferenčních hlasů. Jaké jsou jeho názory na Evropskou unii?

Alexandr Vondra pracoval v kanceláři prezidenta Václava Havla a posléze byl ministrem zahraničí a ministrem obrany, nicméně kvůli kauze ProMoPro, v níž figuroval jako svědek, a v níž byla odhalena korupční činnost, z vrcholné politiky odešel v roce 2012.

O politika, který byl mluvčím Charty 77 a před listopadovým pádem komunistického režimu pobýval několik měsíců ve vězení, se samozřejmě začala opět zajímat média.

Do voleb šel Alexandr Vondra s tím, že je potřeba zachránit Evropu. "Svobody, možnost se pohybovat, možnost investovat, učit se někde venku pro mladé, jsou fantastické věci. Bylo by nesmírně špatné kdyby se všechno mělo zhroutit kvůli nepřiměřeným integračním ambicím, které chce elita a vzdaluje se tím občanům, tak aby se měl kvůli tomu projekt zbortit. Doplatili by jsme na to. Máme Evropu rádi, ale máme o ní strach. Vidíme to dnes a daně ve Francii, za chvíli se do obdobné situace dostane i Německo. Lidé začínají protestovat. Je nejvyšší čas uspořádat vztahy tak, aby Evropa nebyla svěrací kazajkou, ale trampolínou pro národy," uvedl ještě před volbami pro Aktuálně.cz politik.

 Konzervativní názor Vondra představil i po svém zvolení v právě proběhlých volbách do Evropského parlamentu. Okomentoval také vývoj v sousedních zemích. 

"Já myslím, že Polsko i Maďarsko je normální demokracie. Jedni vyhrávají teď a jedni vyhrávali před tím. Já myslím, že útok na Maďarsko a Polsko, to je přehřáté. Vládnou tam konzervativci, kteří umí lépe oslovit voliče než levice, tak to prostě je," řekl Vondra.

Na dotaz jestli by situace v sousedních zemích nepůsobila negativně na jeho bývalého spolupracovníka Václava Havla vzhledem k omezování tisku a ovlivňování soudní moci vládou, odpověděl nově zvolený europoslanec zdrženlivě. "Domnívám se, že situace není tak dramatická, jak se někdy prodává," uvedl dlouholetý člen ODS.

Témata:  Alexandr Vondra Polsko Maďarsko evropské volby (2019)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.