Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsná reakce na zmlácení Ladislava Jakla v metru: Já ho nesnáším, ale...

Ladislav Jakl
Ladislav Jakl
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zřejmě dva neznámí útočníci napadli o víkendu v pražském metru bývalého ředitele politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause a současného člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Ladislava Jakla. Napadeného Jakla se zastala celá řada politiků včetně senátora Václava Lásky.

K incidentu došlo v sobotu 25. května v jedoucím vagónu metra v úseku před stanicí Náměstí Republiky. „Seděl jsem na sedadle a najednou kdosi nade mnou zvolal: Ty seš Jakl, ten lídr SPD. A začal mě mlátit do hlavy a ramene. Pak mě strhl na zem a na zastávce hned utekl,“ popsal Jakl průběh útoku pro Echo24. Útok podle něj měli provést dva pachatelé.

Útok už odsoudil nejen Institut Václava Klause, de kterým Jakl spolupracuje, hnutí SPD, ale i sociální demokraté Michal Hašek a Jaroslav Foldyna, nebo poslanci TOP 09 Miroslav Kalousek a Dominik Feri, který byl také nedávno terčem útoku.

Napadeného Jakla se zastal i senátor Václav Láska. „Každý fandíme svému týmu. Je to přirozené. Ale i tak by to mělo mít určitý prvek objektivity, používání stejného metru. Zákrok na červenou bychom měli stejně odsoudit, ať se ho dopustí soupeř nebo náš tým. V metru neznámí útočníci napadli Ladislava Jakla. Prý pro jeho politické angažmá. Jakl to říkal. Dostal pár ran. Druhý den byl pro jistotu na kontrole v nemocnici. O jeho napadení tedy v tuto chvíli víme asi to samé, co se vědělo bezprostředně o napadení Dominika Feriho,“ srovnává Láska dvě podobné situace.

Připomíná také, že když došlo k napadení Feriho, žádný komentář k tomu nedal. „Že odsuzuju násilí je jasné. A na větší komentář to nebylo, když jsem ještě ani moc nevěděl, co se stalo. A třeba fotky Dominika přímo ze sanitky sdílené na jeho instagramu, mé chuti komentovat to, prostě moc nepřidaly. Ale registroval jsem obrovskou vlnu velmi silných komentářů. Stížnosti na to, že se málo politiků a málo intenzivně k incidentu vyjádřilo a odsoudilo ho,“ uvádí na facebooku.

V tu chvíli si prý říkal, jak by asi lidé reagovali, kdyby zbili někoho z „Druhé strany“. „No, je to tady. Namlátili Ladislavu Jaklovi. A facebook zatím mlčí. Čest výjimkám jako třeba Petr Bittner, Milion chvilek pro demokracii a někteří další, kteří útok okamžitě odsoudil. A v komentářích se to nesetkalo úplně s pochopením…“ ocenil reakce, které se v poslední době na sociálních sítích objevily.

A i když má ohledně útoku Láska řadu otázek, nabádá všechny, aby v určitých situacích zachovávali stejný metr. „A reakcí na napadení Feriho jsme nastavili metr pro napadení jakéhokoliv politika. A to sakra vysoko. Teď bychom ho měli dodržet, nechceme-li se dočkat oprávněných výtek druhé strany, že se chováme nespravedlivě. Že co nám jednou vadí, po druhé relativizujeme. A že se tak druhá strana chová? No jo, ale chceme být jako oni? Chceme nastavovat vlastní pravidla chování, nebo se přizpůsobovat pravidlům jejich? Dominika Feriho mám rád. Ladislava Jakla nesnáším. Když ale je jeden nebo druhý fyzicky napaden, hodnotit, komentovat a odsuzovat takovou událost budu v zásadě stejně,“ dodává senátor.

Témata:  Ladislav Jakl Václav Láska

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy