reklama

Od Ondráčkovy cesty na Donbas se už v minulosti distancoval zahraniční výbor Poslanecké sněmovny. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl, aby se stejně zachovala i celá Sněmovna. K přijetí návrhu ale chyběl jediný hlas.

„Navrhl jsem sněmovně, aby se distancovala od návštěvy svého člena poslance Ondráčka na východě Ukrajiny, kde přijímal pocty oficiální státní návštěvy od neexistujícího státu. Návrh o jediný hlas neprošel. Poslanci ANO, ČSSD a KSČM se distancovat nechtěli. To je také informace,“ zlobil se Kalousek po hlasování.

Chování poslanců ČSSD nerozumí ani jejich stranický kolega a ministr zahraničí Tomáš Petříček. On sám osobně Ondráčka za cestu kritizoval. „Poslanec Ondráček dělá ostudu České republice. Na této cestě oficiálně ČR nezastupoval. Kromě videa s tímto ,úspěchem‘ nevím, jaký byl cíl jeho cesty,“ prohlásil šéf české diplomacie.

Není mu proto jasné, proč se část poslanců ČSSD odmítla od Ondráčkovy cesty distancovat. „Netěší mě to a kolegy nechápu, tedy asi s výjimkou pana Foldyny, se kterým se názorově rozcházíme,“ uvedl na twitteru Petříček.

Dodal také, že o věci chce mluvit i s předsedou poslaneckého klubu Janem Chvojkou. „Tohle vnímám negativně. Většina poslanců sociální demokracie se ale od cesty distancovala stejně jako zahraniční výbor Sněmovny,“ dodal Petříček.

Jak již bylo řečeno, Kalouskův návrh neprošel o jediný hlas. Poslanci ANO se zdrželi, komunisté se svého kolegy zastali a hlasovali proti. Zdrželi se i čtyři poslanci ČSSD, Jaroslav Foldyna hlasoval proti návrhu. Sedm poslanců ČSSD hlasovalo pro to, aby se Sněmovna od cesty distancovala.

„Ministr @TPetricek se razantně distancoval od “výletu” poslance Ondráčka na Krym. V pořádku. Vládní koalice se tím ovšem ve Sněmovně vůbec odmítla zabývat. I hlasy @CSSD. Zjevně má pan ministr ve vlastní straně i vládě opravdu velkou “autoritu”,“ rýpnul si do ČSSD europoslanec ODS Jan Zahradil.

Kritický je i předseda STAN.“ Chtěli jsme řešit cestu soudruha Ondráčka na Donbas. Aby vysvětlil, proč dělá naší zemi, za zvuku české hymny a pod naší vlajkou, ostudu. Nepodpořilo ANO,KSČM a ... sociální demokrati. Téhle partaji už fakt vůbec nerozumím,“ diví se Vít Rakušan.

„ANO nepřekvapuje, u KSČM je to povinně, ČSSD se tímto definitivně odkopala. Je to ostuda,“ přidal se místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.