Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda pokračuje s rozšiřováním EET, opozice neuspěla

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Sněmovní opozici se dnes nepodařilo prosadit zamítnutí vládní předlohy o rozšíření elektronické evidence tržeb na další obory podnikání. Zamítnutí nepodpořili poslanci vládních ANO a ČSSD a také KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

Piráti neuspěli už v debatě s návrhem na přerušení schvalování předlohy do doby, kdy firmy ze skupiny Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) přestanou pobírat dotace z veřejných peněz.

Nyní se Sněmovna chystá rozhodovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Půjde pravděpodobně o několik stovek hlasování.

Elektronická evidence tržeb už platí například pro obchody a restaurace. Nynější novelou kabinet reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který další vlny zavádění evidence tržeb zrušil. Nově by se měla týkat například řemeslníků, lékařů a advokátů.

Části podnikatelů předloha umožní evidovat tržby bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek. Novela přináší také některé změny v dani z přidané hodnoty.

Celé projednávání novely doprovází rozsáhlá kritika z opozičních lavic. Opoziční poslanci například zpochybňovali dosavadní přínosy EET nebo budoucí rozšíření na řemeslníky. Mikuláš Ferjenčík (Piráti) řekl, že EET zvyšuje administrativní zátěž podnikatelů, ale neruší žádné povinnosti ani nepřináší zjednodušení, ale je to represivní systém.

Předseda ODS Petr Fiala dnes označil za posedlost, když projekt kontroly nad ekonomickými aktivitami obyvatel ztrácí poslední přiměřenost. Nevidí podle svých slov žádný ekonomický smysl v tom, aby měl stát informaci o "vyúčtování každé rakve spuštěné do pohřební jámy." S odvoláním na dřívější informace Nejvyššího kontrolního úřadu také řekl, že přínos EET k lepšímu výběru daní nebyl prokázán. "Pokud nám lidé dají důvěru, tak slibuji, že tyto absurdní věci, kterých jsme tady svědky, jednoduše zrušíme," dodal.

Témata:  elektronická evidence tržeb Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy