Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střední Evropa chce do čela EU, řekl ministr Petříček

Tomáš Petříček
Tomáš Petříček
Foto: Twitter

Jeden ze čtyř nejvyšších představitelů Evropské unie by měl být ze země střední Evropy. Na konferenci Pražský evropský summit (Prague European Summit) to dnes řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle saského zemského ministra pro evropské záležitosti Olivera Schenka má střední Evropa unikátní historické zkušenosti a měla by mít možnost tuto zkušenost prezentovat v Bruselu.

"Středoevropské země očekávají, že by jednu ze čtyř nejvyšších funkcí v Evropské unii měl obsadit někdo z naší části Evropy," řekl Petříček. Po víkendových volbách do europarlamentu začala politická debata o obsazení funkcí předsedy Evropské komise, šéfa Evropské rady, tedy nástupce Donalda Tuska, o novém vysokém představiteli pro zahraniční a bezpečnostní politiku po Federice Mogheriniové a též o novém předsedovi europarlamentu. Petříček uvedl, že v tomto směru cítí pozitivní atmosféru.

"Ve střední Evropě máme jinou historickou zkušenost než v západní Evropě," uvedl Schenk. Podle něj je to patrné nejen v EU, ale i uvnitř Německa, kde obyvatelé bývalé komunistické Německé demokratické republiky mají k řadě věcí jiný přístup než obyvatelé dřívějšího západního Německa. "Musíme dostat přístupy střední Evropy i do hlavních měst, tedy do Berlína a do Bruselu," řekl Schenk.

Petříček také řekl, že nyní panuje příliš sporů mezi středoevropskými a západoevropskými členy EU. "Zaměřili jsme se až příliš na to, kde jsou rozdíly, přitom je toho mnohem víc, co nás spojuje. Máme společné zájmy," řekl. Podle ministra je třeba, aby na obou stranách byla větší otevřenost k debatě a ochota naslouchat odlišným stanoviskům.

Témata:  Tomáš Petříček EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy