reklama

Babiš na profilu zveřejnil fotku Českého rozhlasu, pořízenou z pohledu řečníků. Na ní je vidět dav demonstrantů držících vlajku. Proti tomu postavil snímek Tomáše Kubína, který ukázal fotku z nadhledu. Z ní se zdá, že demonstrantů bylo mnohem méně, než první fotka naznačuje.

„Umíte krásné manipulativní záběry. Pěkně z podhledu. Tak tady máte realitu. Z ‚davu‘ je ještě třeba odečíst procházející a novináře. Zaplať pánbůh se v ČR nechá demagogy a profesionálními manipulátory zblbnout jenom málo lidí,“ napsal k snímku Kubín. „Srovnejte obě fotky a napište mi, co i tom myslíte,“ vyzval diskutující pod jeho příspěvkem Babiš.

Mezi odpůrci a zastánci premiéra se strhla vášnivá diskuze, které nebyli ušetřeni ani političtí oponenti Babiše. „Co si o tom myslím? Že jste z těch protestů dost zoufalej,“ napsal poslanec za hnutí STAN Jan Farský. „ „Anebo jste zoufalej Vy, protože se furt a furt nedaří toho Babiše odstavit. Zkusili jste to přes rodinu a všechny možné prasárničky a furt nic,“ odvětil hned Babišův příznivce.

„ Čiré zoufalství jste projevil vy a ta vaše pidi strana, když se musela dát dohromady s Topkou, aby se vůbec někam dostala“, napsala mu jiná premiérova zastánkyně. „ Co máte na mysli? Třeba to, že jsem se sami dostali do sněmovny? Nebo, že máme nejsilnější senátní klub? Nebo že máme dva primátory a stovky starostů. Jsem klidný,“ nenechal se z klidu vyvést Farský. To však ani jeho oponentka. „ Při posledních volbách jste dostli 5,18 hlasů a máte 38 krajských zastupitelů z 675. Toto nazýváte úspěchem? Ale hřímáte všude, jako byste dostali 30 % a ne jako byste s odřenýma ušima prolezli do sněmovny,“ napsala.

„ Pár nemakačenků ,co se nudí,“ uvedla k fotce jiná diskutující. „ Pracuji, mám dvě malé děti a ten čas jsem si našla. Nálada je vždycky. Mluvte sama za sebe milá paní,“ odvětila jí jiná.

Podle některých diskutujících není manipulativní fotka pořízená Rozhlasem, ale naopak ta vedlejší. „ Myslím, že iROZHLAS.cz v textu k fotce uváděl, že náměstí je obsazeno z 1/4. Kde je problém?“ napsal např. politolog Karel Švec. „  iRozhlas nepíše o zaplněném náměstí, naprosto logicky tam přidává fotku z pódia, žádné manipulace se nedopouští, na rozdíl od Vás. Fotka vpravo je manipulativní, ta se snaží podstrčit názor že tam vlastně skoro nikdo nebyl, jen pár bláznů, což rozhodně není pravda. Zřejmě byla navíc účelově pořízena v moment, kdy tam nebyla zrovna plná sestava,“ poukazuje další.

Někteří diskutující jej vyzývaly, aby šel na Václavské náměstí, případně do televizního duelu s organizátorem demonstrací, Mikulášem Minářem. „ A co plnej Václavák? To jsou taky jenom manipulativní záběry, co? Blbečku, kdybys aspoň měl koule na to se tam ukázat. Zbabělče. Nebo jsi nebyl podělanej strachy z duelu s Minařem. Nejdeš tam, protože by ses neobhájil, ty falešná kryso,“ napsal Babišovi poměrně nevybíravě jeden diskutující.

Mínář vyzval Babiše k televiznímu duelu. Babiš ale jeho výzvu odmítl. „Jenom potvrzuje, že se bojí a že nemá co říct. Místo jasné odpovědi na naše argumenty a požadavky odvádí pozornost, převádí problém do osobní roviny, vymlouvá se a vyhýbá se odpovědi,“ uvedl hlavní organizátor protivládních demonstrací.

Podle Babiše Minář využívá demonstrace k vlastnímu zviditelnění. „Dokonce mi od něj pravidelně chodí SMS v různých nočních hodinách, které jsou polovýhružné,“ napsal Babiš serveru iROZHLAS.cz.

Minář připustil, že si s Babišem SMS vyměnil. „Nešlo však o žádné tzv. polovýhružky, ale o faktické informace. Vždy jsem ho s předstihem informoval, co požadujeme. A žádal jsem jej, aby nás začal brát vážně,“ konstatoval Minář.

Demonstrace se pořádají kvůli jmenování Marie Benešové do čela ministerstva spravedlnosti. Podle Mináře nemá benešová , která má být oblíbenkyní prezidenta Miloše Zemana, na funkci dostatečný morální kredit. Demonstranti tvrdí, že Benešová může Babiše krýt v policejním vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Babiš i Benešová to odmítají.