Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozsáhlá evakuace v Plzni: Stovky lidí musely ze svých domovů!

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Při výkopových pracích našli dnes dělníci v areálu atletického stadionu ve Vejprnické ulici v Plzni leteckou pumu z druhé světové války.

Policie kvůli tomu evakuovala stovky lidí, mimo jiné ze sportovního gymnázia a středního odborného učiliště, z okolních domů i nedalekého obchodu, a oblast uzavřela. Kvůli pyrotechnickým pracím uzavírá ještě větší okruh v kilometrové vzdálenosti od místa nálezu.

Bude to uzavřené asi dvě hodiny, ale může se to změnit, řekla ČTK v 16:15 policejní mluvčí Markéta Fialová. "Pyrotechnik zatím nemá rozhodnuté, jestli bude pumu likvidovat na místě, nebo ji odveze jinam," uvedla.

V okolí do jednoho kilometru od nálezu je zákaz vjezdu dopravním prostředkům a nesmí tam vstupovat ani pěší. "Přesně ke všem ulicím nemáme podklady, ale je to hlavně Lábkova, Karla Steinera a další v okolí," uvedla mluvčí. Nebezpečný prostor se nyní zvětšuje a policie ho vymezuje. Uzavřena je také hlavní Vejprnická ulice.

Letecká puma je oválná, dlouhá asi metr. Nálezy leteckých pum nejsou v Plzni výjimečné. Město s klíčovým průmyslem za druhé světové války bombardovali spojenci. Například 6. května 2017, kdy ve městě vrcholily každoroční oslavy osvobození, zastavil nález letecké bomby z války provoz vlaků na trati směrem na Žatec. Bomba se našla při opravách na seřaďovacím nádraží u teplárny. Šlo o pětisetlibrovou anglickou leteckou pumu.

Témata:  Plzeň evakuace munice II. světová válka Policie ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy