reklama

"Pan Lang byl rozhodnutím Výkonné rady ODS vyloučen kvůli závažnému porušení stanov," uvedla. Lang na sociálních sítích vybízel k zabití prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho souhlasu se zdaněním náhrad vyplácených církvi. Podle Zemana Lang vyzýval k terorismu, minulý týden prezident občanské demokraty kritizoval za to, že svého člena nevyloučili ze strany.

Lang na svůj facebookový profil na konci dubna mimo jiné napsal, že Zeman je druhý Hitler a je potřeba ho "podřezat jako svini". Poslance, kteří hlasovali pro zdanění náhrad, označil za "proradná prasata", která je třeba pozabíjet. Podle Zemana tak Lang vyzýval k "rozsáhlému teroristickému útoku", protože pro zákon hlasovalo 114 poslanců.

Lang se za své vyjádření minulý týden omluvil a vzdal se funkce předsedy místního sdružení ODS. Předseda ODS Petr Fiala ještě před tím Langovo vyjádření odsoudil. Řekl, že je naprosto nepřijatelné, i kdyby bylo myšleno jako nadsázka.

Případem se zabývá pražská policie. Kriminalisté případ prošetřují pro podezření z vyhrožování násilím proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Sněmovna schválila zdanění peněžitých náhrad, které dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, 23. dubna. Novelu poslanců KSČM, jež zdanění zavádí, pak Zeman podepsal 2. května. Zdanění náhrad ale ještě může zrušit Ústavní soud. Podání soudu už daly víc než čtyři desítky senátorů z KDU-ČSL, ODS i dalších klubů. Žádají přednostní projednání návrhu, protože zákon má platit od příštího roku.