Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kubera je v Kellnerově žoldu? Hilšerovi došla trpělivost, tak sepsal ostrý dopis

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Bývalý kandidát na prezidenta senátor Marek Hilšer publikoval otevřený dopis předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) v němž se vymezil vůči schůzce podnikatele Petra Kellnera a předsedy senátu Jaroslava Kubery.

Jaroslav Kubera hovořil s Petrem Kellnerem o zavádění sítí 5G v České republice na nichž má zájem čínská firma Huawei, která však byla označena za bezpečnostní riziko BiS a výhrady mají také další členské země NATO. Ovšem finanční skupina PPF má své podnikatelské zájmy v Číně (např. prostřednictvím Home Creditu).

"Je Vám nepochybně známo, že Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost v souvislosti s varováním BIS opakovaně vyzval představitele PPF, včetně pana Kellnera, aby o svých podnikatelských aktivitách, které mohou ovlivnit strategickou infrastrukturu země a ohrozit naši bezpečnost, informovali na jednání výboru.V této souvislost lze považovat Vaši schůzku za zavřenými dveřmi za podporu snahy Petra Kellnera ignorovat orgány Senátu a obejít volené zástupce veřejnosti," napsal Hilšer v otevřeném dopise adresovaném předsedovi senátu Kuberovi.

Problém vidí, že ve své pozici Kubera uvedená úskalí ignoroval. "Je silně znepokojující, že jste jako předseda senátu na tuto "hru" přistoupil a neprokázal jste elementární loajalitu předsedovi zahraničního výboru, členům výboru, řadovým členům Senátu a v konečném důsledku i veřejnosti," napsal na adresu Kubery Hilšer.

Kubera v rozhovoru pro Lidovky.cz okomentoval, proč o schůzce dopředu neinformovali a proč schůzka proběhla za zavřenými dveřmi. " (Kellner) nemá potřebu se předvádět jako někteří jiní, kteří dávají jasně najevo, jak jsou bohatí. Nepotřebuje, aby kolem něj byl hrozen novinářů," řekl předseda Senátu.

Hilšer však podobné argumenty a postupy považuje za nepřípustné."Tento způsob netransparentního jednání je ve vztahu k veřejnosti, ale i k Senátu, který reprezentujete, zcela nepřijatelný. Úkolem politiků je průhledně zastupovat veřejnost, nikoliv vycházet vstříc miliardářům a úzkým zájmovým skupinám. Takové jednání způsobuje hlubokou nedůvěru veřejnosti v politickou reprezentaci a státní instituce jako takové. To, že se u nás politická kultura od 90. let vyvíjela tímto směrem, neznamená, že bychom se takto měli chovat i nadále."

Otevřený dopis předsedovi Senátu. J. Kubera by měl být loajální instituci, kterou reprezentuje, a ne vycházet vstříc přání miliardáře P. Kellnera, který chce obcházet orgány Senátu a tím i veřejnost. https://t.co/YhF2R1PTLN

— Marek Hilšer (@MarekHilser) May 30, 2019

Senátor také uvedl, že Senát není lokajem Číny jako je Hrad pod vedením prezidenta Zemana.

Témata:  Marek Hilšer Jaroslav Kubera Petr Kellner Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy