reklama

V rozhovoru pro Český rozhlas Plus sdělil poslanec Zaorálek a předseda zahraničního výboru Sněmovny svůj pohled na současné politické kauzy. "Odmítnutí demise pro prezidenta může být prestižní věc, a pokud je něco pro prezidenta prestižní pak bojuje velmi tvrdě. Navíc se staví se za ministra Staňka a jeho rozhodnutí," uvedl Zaorálek.

Nicméně jiná varianta než podat demisi pro Staňka podle Zaorálka není. "Nemůžeme jinak. Ministr může činit kontroverzní a třeba i překvapivé kroky. Musí je ale být schopen obhájit, vysvětlit a mít pro ně podporu i vlastního ministerstva. Když se to nezdaří tak se nedá nic dělat.“

Co se týče neúspěchu ČSSD v eurovolbách, je jeho hodnocení jednoznačné. "Že se jedná o debakl vidí každý," uvedl poslanec. Důvod vidí v tom, že ČSSD neumí uchopit nejdůležitější téma současné levicové politiky.

"V Evropě existuje závažný sociální konflikt mezi prací a kapitálem a my jsme k němu nedokázali přistoupit," řekl poslanec.

Problém se podle něj projevuje především v existenci tzv. daňových rájů. "Protože máme přímo v Evropě daňové ráje (Nizozemsko a Lucembursko). My o tom neustále mluvíme, ale nejsme tomu schopni čelit… Je obrovským pokrytectvím tvrdit, že s tím nedokážeme nic dělat, ale ta nerovnost bude pokračovat. V jednotlivých státech, ale i mezi jednotlivými státy, protože ty co daňové ráje využívají, z toho taky mají výhody.“

Podle Zaorálka je nejvyšší čas s problémem něco udělat. „Ale už nám zvoní umíráček a musíme velmi rychle pochopit, kde je naše místo a jasně to sdělit. To se teď nepovedlo a je to příčina debaklu. Ale to patří na naši vnitřní debatu. Navíc, vedení by během několika týdnů mělo přijít s představou, co chce dál dělat, protože tohle je krizová situace.“

Zaorálek okomentoval i svou cestu do KLDR, kam se vydal jako jeden z mála evropských politiků již podruhé. "Pozván jsem byl i přes dramatický rozhovor, který mezi námi a Korejci proběhl před 14ti lety. Cestu jsem konzultoval s Ministerstvem zahraničí i se zástupci Jižní Korey, kteří cestu podpořili."

Témata rozhovoru byla jasně dána. "Tři oblasti: Snižování napětí, mírová mapa pro Korejský poloostrov. Dále denuklarizace a třetí téma bylo lidská práva, a to jsme splnili a kolem těchto témat se točilo všechno."

Snahou je podle něj i dalších diplomatů z Evropské unie je aktivní angažovanost, aby Evropa nevyklidila pozice, tak jak se stalo v Sýrii. Zaorálek na návštěvě uvedl, že se země řítí do dalšího hladomoru, pokud tamější režim nezmění svůj přístup, což bylo poměrně provokativní konstatování.

"Situace je v zemi strašná, i když například v Pchjong-jangu se změnilo za 14 let mnohé, dokonce se tam v obchodech prodává zboží, popasl zážitky z cesty poslanec.