reklama

"Vnímám tu televizi jako velmi špatnou. Musím říct, že stojí na straně, se kterou absolutně nesympatizuji," sdělil Aktuálně.cz Marhoul, režisér filmů jako je Mazaný Filip, Tobruk a v září se chystá uvést nový snímek Nabarvené ptáče. "Je to čistá demagogie, ideologicky je to absolutně nevyvážené. Pro mě je ta televize žumpa.“

Marhoul byl jednou z ústředních postav protestů kulturní obce požadujících odvolání ministra kultury Antonína Staňka. Kvůli tomu se vůči němu Zeman vymezil v pořadu Týden s prezidentem moderovaným Soukupem. Prezident naznačil, že Marhoul se vůči Staňkovi postavil proto, že ministr kultury mu nedal 800 miliónů na filmové pobídky. Takto celou záležitost interpretoval Staněk.

Vůči Soukupovi se vymezil i Matěj Forman, syn režiséra Miloše Formana, který se s bratrem Petrem věnuje především divadlu. „ Pan Soukup je schopný v rámci televize urážet lidi, říkat nepravdy nebo polopravdy. To mi připadá jako platforma, na které se absolutně nescházíme. Je to druhá strana barikády světa, ve kterém žijeme. My spíš hledáme způsob, jak věci uchopit smysluplně než rozeštvávat společnost," sdělil Aktuálně.cz. Negativně, se vůči Soukupovi vymezil i režisér Ondříček.

Ačkoliv se všichni zmínění proti televizi Barrandov vymezují, mají v ní vlastnický podíl. Jsou tedy se Soukupem v podstatě „na stejné lodi“, poznamenává Aktuálně.cz. Vysvětlení tohoto paradoxu je třeba hledat v minulosti.

Soukupovu stanici vlastní a provozuje firma Barrandov Televizní Studio. Společnost se v minulé dekádě oddělila od firmy Barrandov Studio, která byla nástupnickým subjektem společnosti AB Barrandov. Ta vlastnila známá filmová studia. V roce 1993 je v privatizaci získal Marhoul se svou firmou Cinepont. Mezi její akcionáře kromě dvou desítek zaměstnanců studií patřil i Miloš Forman či kameraman Miroslav Ondříček. Od nich přešel podíl na jejich syny.

V půli 90. letech získala studia firma Moravia Steel. Ta stála i při založení televize Barrandov v roce 2009. V roce 2012 však své barrandovské akvizice prodala Soukupově firmě Empresa Media. Marhoul, bratři Formanovi a Ondříček tak se stali akcionáři Soukupovy televize.

Jejich majetková účast je však minimální a spíše symbolická. Marhoul má jednu akcii, Ondříček 16, bratři Formanovy 44. Společně jim tak patří jen 0,03% společnosti. Více než 99% vlastní Empresa Media, kterou z nadpoloviční většiny kontroluje Soukup.

Zmínění mužové se rozvoji televize vůbec nevěnují a nechodí na její valnou hromadu. Svůj nezájem odůvodňují jinými, převážně pracovními zájmy.  „Možná to je i nedůslednost, která se někomu může zdát jako paradoxní, protože nemáme velké potěšení z toho, že jsme spojeni s takovou kulturou, která se v té televizi předvádí," uvedl též Matěj Forman, podle něhož akcie bratři drží i úcty ke svému otci. „ Je to jistý sentiment a úcta, s nimiž jsme ten podíl od táty přijali. Ale otázkou je, do jaké míry nás tenhle důvod bude k televizi poutat i nadále," dodal.

Marhoul si naopak akcii ponechává ze strategického důvodu. Těší ho, že se může v případě potřeby seznámit s děním v táboře „protivníka“. „ Rád mám tu možnost pro strýčka Příhodu, že kdybych chtěl, můžu se zúčastnit valné hromady a tam si říct své. Případně dát někomu plnou moc, že by mě tam zastupoval," řekl Marhoul. 

Zdali Soukup ví, že členové jím vysmívané „kulturní fronty“ mají podíl v jeho televizi, se nepodařilo novinářům Aktuálně.cz zjistit. Ani to, zdali plánuje jejich podíl odkoupit.