reklama

Podle pravomocného rozsudku má sociální demokracie vyplatit dědicům Altnera asi 338 milionů korun za zastupování ve sporu o Lidový dům. Na rozhodnutí NS čekají účastníci sporu od roku 2016. Zatím podle databáze InfoSoud rozhodnutí nepadlo, příští pátek by ale už mělo být každopádně hotové.

Kauzou se nyní zabývá soudce Pavel Horňák. Altnerovi dědicové vůči němu vznesli námitku podjatosti. Jako důvod uvedli, že Horňák pracoval na přelomu tisíciletí jako odborný konzultant v Kanceláři Poslanecké sněmovny. Soud ale nedávno rozhodl, že Horňák nebude vyloučen z projednávání kauzy. Převzal ji letos po soudkyni Blance Moudré, která od soudu odešla.

Městský soud v Praze už v březnu 2016 pravomocně přiznal Altnerovi za zastupování ČSSD ve sporu o Lidový dům odměnu 18,5 milionu korun a další více než tři stovky milionů jako smluvní pokutu.

Strana ve stejném roce úspěšně požádala NS o odklad vykonatelnosti verdiktu. Odklad letos v dubnu zrušil Ústavní soud na žádost dědiců Altnera, byl prý nedostatečně odůvodněný. ČSSD požádala o další odklad vykonatelnosti.

Altner zemřel v listopadu 2016. Dlouho se čekalo na určení okruhu dědiců, což zdrželo řízení u Nejvyššího i Ústavního soudu. Ve sporu nyní pokračují Altnerovi potomci Patrik a Veronika.