reklama

"V radotínských Říčních lázních vystoupí v červnu kontroverzní skupina Ortel. Pořadatelem uvedené akce není Městská část Praha 16, pozemky jsou v soukromém vlastnictví. Přestože radnice jednala s vlastníkem areálu o zrušení uvedené akce, k dohodě nedošlo," píše se ve vyjádření radotínské radnice.

Další podrobnější údaje o tom, proč se radnice pražské městské části vymezila vůči hudebnímu uskupení neuvedla. Pravděpodobně však spočívá v nesouhlasu s ideologickým zaměřením kapely Ortel, která vystoupila například na podporu evropských nacionalistických stran během jejich setkání pořádaném v Praze stranou SPD Tomia Okamury.

Radnice také uvažovala o legislativním zásahu proti akci. "Vedení města nemá v současné době žádný oficiální legislativní nástroj, aby tento koncert omezilo či zakázalo. Současný český právní systém totiž neumožňuje zakázat pořádání soukromé akce na soukromých pozemcích. O konání akce byly informovány jak Policie České republiky, tak i Městská policie hlavního města Prahy. Dojít by tedy mělo k posílení pořádkových jednotek v místě konání koncertu," uvádí se na Facebooku.

Jako protest proti vystoupení kapely se radnice rozhodla ve spolupráci s místním vodáckým oddílem přesunout místo konání neckyády.

Podle vyjádření Tomáše Ortela zpěváka kapely bere celou věc s úsměvem, jelikož toho během své kariéry zažil hodně. Podivuje se rovněž tomu, že kapela je považována ve vyjádření za kontroverzní, potažmo nacistickou a následně by měla být legislativně omezena.