reklama

Ještě než se k problému Babiš vyjádřil na plénu Poslanecké sněmovny, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek tak trochu věštil, co asi řekne, „Tak nakonec se premiér rozhodl vystoupit. Promluví za půl hodiny. Určitě bude tvrdit, že nic platit nebudeme. Nesmysl. Nepamatuji si, že by se kdy nějaké zemi podařilo zvrátit doporučení auditorů na 100% korekci,“ zdůraznil předseda poslanců TOP 09.

A měl pravdu. Babiš poukázal na to, že návrh je předběžný. „Já tu zprávu nemám k dispozici, ani jsem ji neobdržel, ani jsem ji nečetl. A jak jsem byl informován od kolegů, jedná se ryze o právní výklad, se kterým se kompetentní instituce České republiky dlouhodobě neztotožňují a mají jiný názor. A co je zajímavé, návrh zprávy má navíc obsahovat výklad výrazně odlišný než rovněž předtím účelově uniklý dokument právní služby Evropské komise,“ vysvětloval premiér před poslanci.

/p>

Tvrdí také, že nehrozí, že by Česko muselo něco vracet. „Já bych chtěl jenom zdůraznit, že Česká republika nebude vracet žádné peníze a bylo by dobré, aby média nelhala,“ zlobil se Babiš.

Kromě médií ale kritizoval i politiky. „Já chápu, že nemáte žádná témata, že zase ten Agrofert. Kdyby nebylo Agrofertu a Čapího hnízda, co byste dělali? Jste úplně mrtví! Nemáte, o čem mluvit! Nemáte žádný program! Co byste tady povídali. Ano. U Čapího hnízda se peníze vrátily, protože kdyby se moje bývalá firma soudila, tak by se soudila proti Schillerové a to bych jí přece nemohl udělat,“ tvrdil.

Když Babiš svou řeč dokončil, dostal se k Mikrofonu Kalousek, který chtěl na jeho slova reagoat. Jenže v tu chvíli Babiš ze sálu odešel - omluvil se do konce jednání z pracovních důvodů. A to Kalouska naštvalo. „Nepřekvapil. Lhal, kňoural a odešel,“ shrnul jeho projev na twitteru. „Fňukyfňuk,“ přidal se k němu expremiér Mirek Topolánek.