Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamáček promluvil: Měl by Agrofert vrátit dotace?

Jan Hamáček /ČSSD/
Jan Hamáček /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Pokud se ukáže, že Agrofertu byly vyplaceny nějaké dotace neoprávněně, měl by je vrátit, nebo by je měl stát po firmě vymáhat. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Reagoval tak na informaci o předběžném výsledku auditu EK, který podle médií dospěl k závěru, že premiér a předseda ANO Andrej Babiš je ve střetu zájmů kvůli přetrvávajícím vazbám na své bývalé podniky. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2018, chce Brusel vrátit zpět. Na vládní koalici ANO a ČSSD audit podle Hamáčka nebude mít vliv.

"Pokud vím, tak je to předběžné stanovisko, které bude ještě podléhat dalším vyhodnocováním. Pokud by se ukázalo, že nějaké dotace byly vyplaceny neoprávněně, tak pokládá za logické, že budou vráceny nebo že budou vymáhány," uvedl předseda ČSSD.

ČR na stanovisko EK musí odpovědět a odpověď od ministerstev financí a pro místní rozvoj by měla projednat vláda. Hamáček chce podle svých slov vyčkat na to, jak celý proces dopadne. Předpokládá, že audit dostane k dispozici ČSSD a bude se moci k němu vyjádřit. V nějakém momentě by dokument měl být zpřístupněn veřejnosti, pokud tam nejsou právní překážky.

Bohužel se potvrzují mé dlouhodobé pochybnosti o porušování práva a vědomém páchání podvodného jednání pana premiéra v oblasti dotací, veřejných zakázek, investičních pobídek a zneužívání médií v politické soutěži. Co na to orgány na všech úrovních? Budou dále zavírat oči?

— Lukáš Wagenknecht (@WagenknechtLuk) 31. května 2019

Hamáček se s Babišem uvidí v pondělí na jednání vlády a tam se s ním chce o věci pobavit. Ohledně dalšího pokračování vládní koalice ČSSD a ANO uvedl, že nejde o nový problém předsedy ANO, o čem by jak ČSSD, tak voliči nevěděli.

Témata:  Jan Hamáček Andrej Babiš dotace Agrofert Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy