Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš způsobil Česku mezinárodní ostudu. Budeme muset vracet dotace, zlobí se šéf TI Ondráčka

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Facebook

Předběžný návrh auditu Evropské komise podle zástupců nevládní organizace Transparency International jasně potvrzuje, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmu a firma Agrofert nemá nárok na evropské dotace. Premiér tak Česku způsobil mezinárodní ostudu a stát bude muset dotace vrátit, řekli dnes zástupci TI novinářům na tiskové konferenci. Představitelé organizace vycházeli z dnešních zpráv médií.

Právě TI na možný Babišův střet zájmů loni upozornila. Premiér podle jejího právního názoru i po vložení své firmy Agrofert do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň má jako předseda vlády vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

"Ukazuje se, že je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmu a firma Agrofert nemá nárok na evropské dotace. Premiér tak Česku způsobil mezinárodní ostudu a stát bude muset dotace vrátit. Andrej Babiš je ve střetu zájmu a stále zůstal ovládající osobou Agrofertu a jeho skutečným majitelem a plyne z toho to, že Agrofert na dotace nárok nemá," řekl šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

„Premiér svou nenasytností způsobil zemi nebývalou mezinárodní ostudu. Účelově a promyšleně obcházel pravidla, aby hlavně neutrpěl jeho byznys,“ říká @David_Ondrackahttps://t.co/f8H21npaLE

— Transparency International ?? (@Transparency_CZ) 31. května 2019

"Premiér svou nenasytností způsobil Česku mezinárodní ostudu. Cíleně a promyšleně obcházel pravidla hlavně proto, aby netrpěla jeho vlastní firma," dodal.

Podle webů Hospodářských novin a Neovlivní.cz audit EK Babišův střet zájmu potvrdil. Všechny prověřované evropské dotace, které obdržela skupina Agrofert od února 2017, chce podle médií Brusel vrátit zpět. Babiš reagoval, že neporušuje ani české ani evropské zákony a že Česká republika nebude muset žádné dotace vracet. Zdůraznil, že jde o předběžný návrh.

Agrofert je největším subjektem v českém zemědělství a potravinářství, dvojkou v chemickém průmyslu a významným hráčem v lesnictví a médiích. Předloni zaměstnával zhruba 33.000 lidí, z toho 22.000 v ČR. Babiš koncern vlastnil ještě na začátku roku 2017, v únoru 2017 vložil své akcie kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Témata:  Andrej Babiš Transparency International Agrofert

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy