reklama

Premiér Andrej Babiš se nechal slyšet, že část auditu Evropské komise mohli napsat lidé z Česka. „Lidé, kteří tomu rozumějí, jsou přesvědčeni, že tu část o střetu zájmů museli psát Češi. Jsou tam stejné názory, jako mají Piráti a zkorumpovaná Transparency (International),” tvrdí Babiš.

Jeho slova zaujala i mluvčího prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten se domnívá, že by na tom možná mohlo být zrnko pravdy. „Pokud by se podezření o české stopě potvrdilo, šlo by o kolaboraci s cizí mocí,“ zdůraznil.

Češi ale pro jeho slova pochopení nemají. Někteří připomínají, že Evropská unie rozhodně není cizí mocnost. „Kdykoliv si myslím, že dno už bylo dosaženo, tak to Ovce ještě podhrabe. Dokonce i kdyby měl Bureš pravdu, fakt chcete tvrdit, že spolupráce s EU je kolaborace s cizí mocí? Pamatujete si ještě, kdo vyvěsil na Hradě vlajku EU „protože není jako Klaus“?“ zdůraznil jeden z diskutujících.

„Cizí mocí ? My už nejsme součástí EU ? Jestliže nadále jsme , potom je EU "naše" moc. A vy už to nehulte. Píšete potom totální kraviny,“ diví se další. Jiný připomněl, že sám Ovčáček se zúčastnil voleb do Evropského parlamentu, tedy do oné „cizí mocnosti“. Označil ho proto za pokrytce.

„Vzhledem k tomu, že Hrad sídlí na rusko-čínské adrese, tak má soudruh Jiří pravdu. Z jejich pohledu je EU skutečně cizí moc, to se Jiřího musím zastat,“ rýpnul si do mluvčího jiný z Čechů.