reklama

O úspěšnosti státních zástupců před nedávnem mluvila i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na semináři o nezávislosti státních zastupitelství ve Sněmovně.

Podle Zemana analýza vrchního zastupitelství s porovnáním jednotlivých případů ukázala, že se "zřejmě špatně vykazuje" kolonka zproštěné věci úplně a částečně. "Od roku 2011 do roku 2018 bylo rozhodnuto ve věci 366 osob, z nichž 53 bylo zproštěno. Dostáváme se k údaji 14,5 procenta, jsme přesně na půlce. Obávám se, že statistika (ministerstva) je nepravdivá," uvedl Zeman.

Podle statistik ministerstva okresní státní zástupci dovedou 95 procent případů k pravomocnému odsouzení, u vyšších zástupců pak podíl klesá. Zproštěno v posledních letech bývá deset až 28 procent obviněných.

"Nejsou to čísla, která bychom si vycucali na ministerstvu spravedlnosti z prstu. Vycházíme ze statistických listů trestních soudů. I pokud by byl 15 procent průměr neúspěchu vrchních státních zástupců při obžalobách, více než každý desátý, který je pohnán k soudu státním zastupitelstvím, odchází od soudu pravomocně nevinný," uvedl Tejc.

Každá statistika se dá posuzovat z více pohledů, připustil náměstek. Záleží na výchozích hodnotách. Tejc uvedl, že vrchní zastupitelství řeší mnohem méně případů než okresní, kauzy jsou ale složitější.